MIGeneRÁCIÓ

Konferenciát rendez a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom csütörtöktől vasárnapig Balatonszárszón MIGeneRÁCIÓ címmel az 1943-as szárszói Magyar élet tábor 70. évfordulója alkalmából.

 

A Magyarországi Református Egyház és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával létrejött konferencia az 1943-as találkozó szellemében tárgyalja a legégetőbb társadalmi problémákat, különösen a kivándorlás kérdését. A konferencia fővédnökei Pozsgay Imre egyetemi tanár, a Németh-kormány egykori államminisztere és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

A keresztyén közéleti konferencián a magyar migráció jelenlegi helyzetéről, hátteréről, a különböző motivációiról és következményeiről szeretnének világosabb képet adni, amellyel igyekeznek segíteni az érdeklődők véleményalkotását vagy akár döntését erről a témáról. A konferencián megoszthatják tapasztalataikat a résztvevők, illetve a tervek szerint megfogalmazzák, milyen konkrét gyakorlati lépések szükségesek ebben az ügyben.

__

Pénteken és szombaton délelőtt egy-egy plenáris és négy-négy párhuzamos előadás keretében szociológiai, gazdasági, történelmi, politológiai, pszichológiai és teológiai szempontból vizsgálják meg a témát, az egyes tudományterületek neves, elismert előadóinak segítségével. Csütörtök este a megnyitó ünnepségen emlékeznek meg az 1943-as balatonszárszói rendezvényről, majd előadást tart a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, Tőkéczki László történész professzor.

A főelőadásokat Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi miniszter és jegybankelnök és Sik Endre egyetemi tanár, a TÁRKI kutatója tartják. Délutánonként a meghatározó mai magyar politikai pártok egy-egy képviselője fejti ki véleményét, megoldási javaslatait ebben a kérdéskörben, majd erre kiscsoportokban reflektálhatnak a résztvevők.
A konferencián megtárgyalják többek között a romák kivándorlását és hazatérését, a globalizáció és a nemzetállam, valamint az egyház és a migráció kapcsolatát, a migráció gazdasági okait és következményeit, a mobilitás szerepét és jelentőségét az EU-ban, illetve a szellemi tőke vándorlásának kérdéskörét.

Vasárnap istentisztelettel és koszorúzással ér véget a rendezvény.
A szárszói konferenciákat a Soli Deo Gloria szervezésében 1928-tól 1951-ig minden nyáron megtartották, ahol fiatalok ezrei cserélhették ki gondolataikat a nemzet szellemi életével kapcsolatban. A leghíresebb szárszói konferenciát 1943-ban rendezték meg, ennek témája volt a magyarság helyzete, esélyei, jövője a világháború után. 

A konferenciát a Parókia portál is támogatja.

A konferenciáről bővebben programajánlónkban olvashat.