Mikrofonnal az Újszövetség korában

– A gyermekek között végzett munkának akkor van értelme, ha elhisszük, hogy a gyerekek találkozhatnak Jézussal – vélekedik a fővárosi református gimnázium hittantanára. A gyerekek most videokamerával és mikrofonnal a kezükben mesélhetnek erről a találkozásról a Lónyayban. 

Bibliaismereti és kommunikációs csapatversenyt hirdetett meg a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium. A versenyt az idén elhunyt újszövetséges professzorról, Bolyki Jánosról nevezték el, ezzel tisztelegve a Lónyay öregdiákjának emléke előtt.
– Bolyki János professzor nem csupán az Újszövetség ismeretét, a szöveg alapos és értő olvasását tanította meg, hanem fontosnak tartotta, hogy Jézus személyét, a vele történő életformáló találkozás élményét is megismerhessék tanítványai – áll a versenyfelhívásban. A vetélkedőre fővárosi és főváros környéki, hetedikes és nyolcadikos hittanosokat várnak a szervezők, akik a diákok bibliaismeretére és személyesen átélt tapasztalataira is kíváncsiak. A verseny különlegessége, hogy a feladatok elvégzése közben a diákok közérthetően, közhelyektől mentesen, frissen és fiatalosan tehetnek bizonyságot az evangéliumról.

Ha Jézus köztünk járna...
A vetélkedő első fordulójában a csapatoknak egy legfeljebb ötperces videoklipet kell készíteniük – akár mobiltelefonnal is – Jézus egyik szabadon választott példázata vagy egy róla szóló történet alapján. Ha a megfelelő technikai feltételek ehhez nem adottak, a versenyzők a második forduló alkalmával élőben is előadhatják művüket. A szervezők szerint fontos, hogy a jelenet kreatív, eredeti, az ókori eseményeket a mai korra adaptáló legyen. A klipeket CD- vagy DVD-lemezen lehet leadni jelige megjelölésével a gimnázium titkárságán, vagy postán elküldeni az intézmény postacímére november 23-ig.

Akik találkoztak Jézussal...
A második fordulót, vagyis a verseny döntőjét november 26-án, szombaton a gimnáziumban rendezik meg. A beérkezett filmek közös megtekintése után a versenyzők interjút készítenek a Biblia alakjaival. A gyerekeknek tíz bibliai személy életéből kell fölkészülniük: Pál, Péter, János, Mária, Lukács, Zákeus, Bartimeus, a samáriai asszony, Lázár, Júdás, Pilátus, Kajafás, Keresztelő János, Mária Magdolna, Márta, a bűnös nő, akit meg akartak kövezni, valamint Nikodémus életéből. A csapatok a helyszínen húzzák ki, hogy melyik szereplő történetét mutatják be. Az egyik csapattagnak egy talkshow riportereként kell kikérdeznie a bibliai alak bőrébe bújt csapattársát arról, hogy mit tapasztalt, amikor találkozott Jézussal. A szervezők javasolják, hogy a gyerekek térjenek ki az előzményekre is, és gondolják tovább, vajon miben változott az egyes személyek élete Jézussal való találkozásuk után. A vallástanárokból álló zsűri főleg a kérdések és válaszok eredetiségét, valamint a szereplővel való azonosulás mélységét értékeli.

Közhelyek helyett valódi kérdések
– Kétféle gyerek van: aki sosem gondolt a bizonyságtételre, és az, aki a felnőttektől hallja és átveszi a „jól bevált" formulákat – vélekedik Jó András, a vetélkedő egyik szervezője. A Lónyay Utcai Református Gimnázium angol–hittanár szakos pedagógusa portálunknak elmondta: a vetélkedő egyik célja, hogy a gyerekeket missziós szemléletre neveljék.
– Szeretnénk, ha elgondolkodnának rajta, hogy a társaikhoz hogyan szólhatnak, hogyan beszélhetnek az evangéliumról.
Jó András szerint intézményükben sok hívő gyerek van, akikkel a hittanórákon jókat lehet beszélgetni a hitbeli tapasztalataikról. A gyerekek szavain azonban gyakran érződik a felnőttek kegyességi irányzatainak hatása. A diákok bizonyságtétele emiatt nem egyszer közhelyektől hemzseg. Az iskolai hittanórákon éppen ezért abban segítenek a nebulóknak, hogy magukévá tegyék azt a hitet, amit elnyertek; hogy el tudják mondani egyszerű szavakkal saját, hitbeli tapasztalataikat; és hogy fel tudják tenni saját kérdéseiket. Mindez azért is fontos, mert egyre több olyan, református háttérrel nem rendelkező fiatal jár az egyházi iskolába, akinek a keresztyén közegben ismerős szavak semmit sem jelentenek.


Jakus Ágnes