Mint a pókerben a rojálflös

Testvéreinknek és a világnak is meg kell ismernie az egyházat, ezért a Református Zenei Fesztivál alapgondolata tíz éve ugyanaz: megőrizni és megmutatni református zenei kincsünket, kultúránkat a jelen- és az utókornak – mondta a fesztiváligazgató a Parókia portálnak. A tizedik Református Zenei Fesztivált május 24. és 26. között tartják Budapesten.

Böszörményi Gergely szerint az egyház misszióját nem lehet megérteni, ha nem értjük pontosan az intézményei működését.
– Gyakran tapasztalom református iskolákba járó fiatalokkal beszélgetve, hogy nem tudnak alapvető dolgokat sem az egyházról. Például azt, hogy a zsinat az egyház legfőbb döntéshozó testülete, nincsenek tisztában azzal, hogy kik az esperesek, és fogalmuk sincs arról, hogy milyen intézményeket működtetnek a reformátusok. Tíz év után is úgy érzem, hogy elölről kell mindent kezdeni, vagyis megmutatni magunkat, hogy kik vagyunk. Az egyházi iskolákban hitkérdésekről ugyan beszélnek, de úgy tudom, alig esik szó magáról a református egyházról.


 

Az ötéves Mozartot szeretném bemutatni!
A zenei fesztivál jó eszköz arra, hogy még inkább megnyíljon az egyház az emberek felé. A Református Zenei Fesztivál küldetése, hogy az egyház nélkülözhetetlen kulturális, társadalmi, szociális és hitéleti munkáját a világ elé tárja.
– Az elmúlt években számos református művész, néprajzos, énekes, tudós bemutatkozott a fesztiválon. A kezdeti lépések után mára eljutottunk oda, hogy még több református műhelyt megismerhetnek az érdeklődők. A műhelyeken a kórusokat, iskolákat, missziókat értem, de például azokat a néniket is, akik úrasztalai terítőket hímeznek. És nem csak ők lesznek itt: világszínvonalú tehetségek, művészek, tudósok mutatkoztak be eddig is a református zenei fesztiválokon. A mostani rendezvény nem akármilyen fesztivál, én az ötéves Mozartot szeretném bemutatni! Itt lesz például Devich Gergő csellista, továbbá olyan fiatalok, akik már tíz-egynéhány évesen a zeneakadémia kiemelt tehetségeinek osztályába járnak.

Mint a pókerben a rojálflös

A Református Zenei Fesztivál az református egység ünnepének kiemelt rendezvénye.
– Ennek a fesztiválnak mindent vinnie kell, olyan ez, mint a pókerben a rojálflös. Az egész országból jönnek a háromnapos programra Ferencváros szívébe, a Ráday utcába. A programok között kórusművek, egyházi énekek, népzene, világzene, szimfonikus rock és tánc is lesz. Az előadók az egész Kárpát-medencéből és Svédországból, Ausztriából, Csehországból is érkeznek. A kórustalálkozóra 16 kórus jelentkezett idén.

Szeretünk játszani
A Református Zenei Fesztivál külsőségeiben és szervezésében egy világi rendezvényhez hasonlít, hiszen ugyanúgy lesznek sátrak és kézműves vásár, azonban a hangulat más.
– Bár nem bizonyságtétellel állnak ki a fellépők a színpadra, és nem arról beszélnek, hogyan élik meg a hitüket, a zenéjükön keresztül mégis kifejezésre juttatják, hogy elhívottak. Számos játékkal is várjuk a látogatókat, hiszen játszani mindannyian felnőttként is szeretünk, a játékok azonban az evangéliumhoz kapcsolódnak.


 

Fáklyásmenet, fesztiválkórus, Bibliás Könyvesbolt
A leglátványosabb programok közé tartozik a péntek esti fáklyásmenet, amikor a Ráday utcán énekelve vonulnak a résztvevők a Kálvin tér és Bakáts tér között. A Kálvin téri templom felújítása miatt a felvonulás utáni zenés áhítatot a Bakáts téri katolikus templomban tartják péntek este. Az áhítaton Steinbach József dunántúli és Fazekas László felvidéki református püspök szolgál. A fesztiváligazgató szerint a legnagyobb figyelemre mégis az 500 fős fesztiválkórus hangversenye számíthat, az előadást a Nemzeti Múzeum lépcsőjére felsorakozva adják elő szombaton este hat órakor. A zenei fesztivál programjához kapcsolódóan nyílik meg Budapest első Bibliás Könyvesboltja, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utca 28. szám alatti székházában pénteken délután négy órakor.


 

A Református Zenei Fesztivál, valamint a Református énekek évtizedes szervezéséért és a hit megtartásáért tavaly Magyar Örökség Díjat kapott Böszörményi Gergely fesztiváligazgató.

Fekete Zsuzsa
A fotókat Kalocsai Richárd készítette a tavalyi Református Zenei Fesztiválon 

A programokról bővebben a fesztivál honlapján olvashat.