Mutasd magad!

Lady Gagának új tetkója van, Justin Bieber beszólt William hercegnek, Miley Cyrus férjhez megy. A sztárok élete nyitott könyv, ezért is olyan népszerűek a fiatalok körében - véli a Konfi+ konferencia főelőadója. A neveléskutató szerint a serdülők önmagukat mások mintáján keresztül is keresik, ezért fontos, hogy hiteles példaként álljunk előttük.

Mondd csak, nem sietek
– Aki fiatalokkal foglalkozik, annak nincs magánélete – állítja Uzsalyné Pécsi Rita. A Konfi+ konferencia főelőadója szerint a kamaszok szeretnék látni mások örömeit, problémáit is, hogy annak alapján dönthessék el, merre érdemes menni, hogyan akarnak élni.
– Elérhető közelségben lévő emberre van szükségük, aki ha azt mondja, hívj bátran, később nem azt érezteti, hogy nem ér rá, most nem alkalmas. Egy ifjúsági vezető akkor hiteles, ha láthatják az életét: a döntéseit, a tévedéseit, és azt, ahogy a kudarcok után feláll, az Isten felé való könyörgését, panaszkodását, örömét. A fiatalok azért foglalkoznak olyan szívesen a celebekkel, mert látható az életük, tudják, mit esznek, mit isznak, kivel vannak együtt. A közvetlen környezetükből hiányoznak a példaképek – magyarázza a neveléskutató.

 
Építőtábor, építő közösség
A Konfi+ Konferencia idén a középiskolás korosztály identitáskeresésével foglalkozik. A találkozó legfontosabb kérdése, hogyan lehet segíteni a serdülőknek, hogy ne eltávolodjanak, hanem közelebb kerüljenek Istenhez.
A konferenciára nemcsak lelkészek és vallástanárok jelentkezését várják, hanem számítanak a gyülekezeti ifjúsági csoportok vezetőire is, mert a példaértékű életek mellett legalább olyan nagy szüksége van a fiataloknak egy jól szervezett közösségre is.
– Nagyon sok kamasz unatkozik. Nincs olyan jellegű feladata, ami segítené őt átlendülni azokon az erőteljes feszültségeken, melyeket az identitáskeresés okoz számára. Olyan tevékenységre van szükségük, amelybe a teljes érzelmi világával belevethetik magukat. Ezért jók azok a közösségek, amelyeknek saját magán túlmutató feladataik is vannak, például szociális vagy karitatív tevékenyéget végeznek, vagy szerveznek egy építőtábort. Tehát nemcsak abból áll a közösség élete, hogy szaggatjuk a világ sorsát – persze, szívesen beszélnek az élet nagy kérdéseiről is –, de fontos, hogy legyen lehetőségük megtapasztalni, mit jelent együtt küzdeni, dolgozni.

Lovagok és királylányok
Az identitás kérdésénél megkerülhetetlen az apák szerepe gyermekük életében. Nem csak a csonka családok és a fiúgyermekek problémája, hogy hiányzik mellőlük egy erős és gondoskodó apa, aki nem kizárólag az anyagiak megteremtésével törődik, hanem érdeklődéssel és odafigyeléssel fordul gyermekei felé.
–  A két nem számára más és más miatt fontos az apa, illetve az apa típusú vezető szerepe. A fiúknak van egy olyan ősösztöne, hogy szeretnek egy nagyobb királyhoz tartozni. Ebből alakult ki a lovagiasság eszménye is, és szükségük van az édesapjuk útmutatására, elismerésére. A lányok pedig kiskamaszkorban egyre inkább tetszeni akarnak a másik nemnek. Ezért ha az édesapánál nem érzik, hogy szépnek és kedvesnek látja őket – te vagy az én kis királylányom, ahogy az apák mondani szokták –, akkor annyira erős benne ez a fajta elismerés utáni vágy, hogy elkezdi mindenhonnan koldulni.  Ez nagy veszély egy kamaszlánynak, mert túlságosan kiszolgáltatottá válik a környezete felé. Ezeken túl mindkét nemnek szüksége van arra a fajta biztos támaszra – a jó királyra vagy jó pásztorra –, aki láthatóan egy határozott és biztos értékrendet képvisel, de nem kérlelhetetlen. Inkább olyan, mint a tékozló fiú apja, megközelíthető és jóságos.

Műhelyek, szemináriumok és élő könyvtár
A "Konfi+, A tizenévesek közösségi integrációja a református egyházban" című konferencia több napos szakmai műhely, amelyen lehetőség nyílik az ifjúsági munka különféle modelljeinek megismerésére.
A meghívott előadók gyakorlatorientált módon osztják meg ismereteiket és tapasztalataikat az ifjúsággal foglalkozó szakemberekkel augusztus 22. és 24. között. Az előadásokon, műhelyfoglalkozásokon, szemináriumokon, valamint az élő könyvtárban az ifjúsági misszió különféle formáiról lesz szó, többek között a Facebook és a gyülekezetépítés kapcsolatáról, élménypedagógiai módszerekről, az életképes házasságra nevelésről, a nemi identitásról, valamint a különböző apaszerepekről.
További információk és a részletes program a konferencia weboldalán találhatók. 

Dobó Márti