Napernyő

Méta, Balaton, elfogadás - a felsorolásban nincs kakukktojás, jó néhány felső tagozatos gyermek ugyanis idén nyáron találkozhatott először valamennyivel. Hátrányos helyzetű határon inneni és túli magyar gyermekeknek szervezett nyári tábort egy üzletember. A 74 csemete kikapcsolódásáról és játékos fejlesztéséről református önkéntesek gondoskodtak Balatonszárszón.

Cseresznye-fülbevaló, strandfoci, pancsoló gyerekek a „magyar tengerben" - ez a látvány fogadott minket, amikor stábunk a közelmúltban a Balatonszárszóra látogatott. Csapatépítő játékokról, finom ételekről, új barátságokról és egy csipet honvágyról meséltek nekünk a Napraforgó Alapítvány táborában vendégül látott határon inneni és túli gyerekek.

Megismerkedett első erdélyi barátaival - újságolja Zubáka Alexandra. A kárpátaljai kislány szerint e nélkül a tábor nélkül nem lett volna lehetősége távolabb élő magyar gyerekekkel találkozni. A kiskamaszokat a honfoglaló törzsekről elnevezett csapatokba osztották be a szervezők, a törzsek délelőttönként ügyességi és stratégiai játékokat játszottak. A felnőtt csapatkapitány-párok biztonságos hátteret nyújtottak a gyerekeknek egész héten, miközben a női és férfiszerepeket illetően is mintául szolgáltak nekik. Délutánonként kézműves foglalkozás, kalandpark, íjászat, foci és persze a Balaton várta a csemetéket.

- A felnőttek sokat foglalkoznak velünk, a játékok pedig nagyon tetszenek, mert amelyik nehéz volt, azt is meg tudtuk csinálni - számolt be az erdélyi Pap Szabolcs Gellért.

- Nem az a fontos, miben rosszak a gyerekek, hanem hogy mi az, amiben jók - erősítette meg Surányi Zoltán, a tábor programfelelőse.
- Ezek a gyerekek valamilyen nehézségből jönnek, a környezetük gyakran negatív kritikával, negatív hanggal veszi körül és folyamatosan azzal bombázza őket, hogy miben rosszak. Ez a tábor ennek az ellenkezőjét próbálja nekik bemutatni: azt, hogy értékes emberekként gondolunk rájuk - hangsúlyozta a szociális munkás.

A hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását sok pedagógus nem szívesen vállalja, hiszen általában valamilyen lelki sérüléssel is számolni kell ezeknek a gyerekeknek az esetében - hívta fel a figyelmet Rákosi Réka Renáta. Az erdélyi gyerekeket kísérő tanító arról beszélt, a táborozók igénylik a szeretet kifejezését, legfőképpen a testi érintést, hiszen gyakran ebből jut nekik a legkevesebb.

Itt nem érzi, hogy más lenne, mint a többiek, hiszen a legtöbben szintén határon túlról érkeztek - árulta el nekünk egy délvidéki kisfiú, Berta Áron László.


Kísérője szerint a vegyes szoba- és csapatjáték-beosztásnak köszönhetően a gyerekek megismerik határon túli társaikat és megtanulják, hogyan lehet együtt dolgozni.
Halász Dániel maradéki református lelkipásztor úgy véli, az anyaországi környezet a csemeték nyelvhasználatára is jó hatással van, hiszen egymás között is elkezdtek magyarul beszélni, míg otthon gyakran előfordul, hogy szerb nyelven kommunikálnak, ahogy az iskolában is teszik.


Gyermekkorában sokat üdült a Balatonon, a nyaralások pedig életre szóló élményt jelentettek számára, ezért határozta el, hogy vállalja a rászoruló gyermekek táboroztatását - árulta el a Napernyő Alapítvány létrehozója. Oláh Márton üzletember elmondta, református egyháztagok segítségével sikerült felkutatni azokat a gyerekeket, akik nem jutnának el másként nyári táborba vagy az anyaországba, hiszen a szülők bizalmat szavaztak a gyülekezet általuk is ismert szolgálóinak. A szerény anyagi körülmények között élő vagy épp családi töréseket elszenvedett gyerekek színvonalas ellátásban részesülve tölthettek el egy hetet a szárszói Soli Deo Gloria Református Családi Hotel és Konferenciaközpontban június végén.

A Napernyő tábort idén először rendezték meg, és bár civil kezdeményezésről van szó, a tábor segítői jórészt református önkéntesek voltak. Nem missziós táborról van szó ugyan, a szervezők szerint a hívő segítők jelenléte, reakciói, konfliktuskezelése és elfogadása mégis beszédes; a tábor programjának pedig szerves része volt a gyerekek számára a saját gyülekezeteikből is ismert áhítat.

Jakus Ágnes

A videót készítették: Dobó Márti és Jakus Ágnes