Nem először loptak a templomról

Színesfém tolvajok rongálták meg ismét Közép-Európa legnagyobb református templomát. Kilincseket és réz alkotóelemeket loptak el a Cegléd egyik jelképének számító nagytemplom kapuiról.

A tolvajok a több százezer forintos kár mellett mérhetetlen eszmei kárt is okoztak a Hild József által tervezett, klasszicista stílusban épült templomban. Az eredeti formájában pótolhatatlan 140 éves műemlék értékű kilincseket kalapáccsal verték le, a többi rézelemet pedig lefeszegették és elvitték.

A Cegléd Városi Televíziónak nyilatkozó Hánka Levente, református lelkész elmondta, hogy a kisebb-nagyobb rongálások hétről-hétre előfordulnak a templom kertet találkozási pontnak használó fiatalok miatt is.

A református nagytemplomot a színesfém tolvajok már nem első ízben választották célpontul. Egy korábbi alkalommal is több rézelemet loptak el a templom épületéről.

Az esetről rendőrségi bejelentést tettek a rendőrségen, valamint a térfigyelő kamerák felvételeinek vizsgálata is folyamatban van.

Az egyház arra kéri a város, valamint a környék színesfém feldolgozóit, hogy amennyiben a közeljövőben bármilyen gyanús, műemlékhez hasonló tárgyat adnának le, értesítsék a rendőrséget.