Nem fogadták el

A kormányzatnak nem áll módjában elfogadnia azt, hogy a Magyarországi Református Egyház lemond mintegy 200 millió forint állami támogatásról az államadósság csökkentése céljából - jelentette be az MRE zsinatának lelkészi elnöke Tatán.

Komolyan vették

Bölcskei Gusztáv a Csillagpont református ifjúsági találkozón úgy fogalmazott, komolyan vették, amikor a kormányfő kijelentette, hogy nemzeti ügy az államadósság elleni küzdelem.
- Ne legyenek hiú ábrándjaink: azt a többletet, amit az ország az elkövetkező években termel, az államadósság csökkentésére kell fordítani - mondta a református felajánlással összefüggésben a püspök a Papi aktuálpolitika című kerekasztal-beszélgetésen. Felelevenítette, hogy a tavasszal több egyház is tett felajánlásokat. Emlékezetett: több református egyházi testület előtt is szerepelt az, hogy az MRE lemondott arról a körülbelül 200 millió forintról, ami a kulturális örökség rekonstrukciójára (egyebek mellett templomfelújításra) szánt állami támogatási keretből a református egyházra esne. A döntést jóváhagyta az áprilisi országos esperes-gondnoki értekezlet, a májusban ülésező zsinat, valamint a zsinati elnökségi tanács is - tette hozzá.


Erkölcsi döntésre politikai válasz

Mint mondta, az MRE elnöksége a napokban levelet kapott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, ebben közölte, hogy a kormánynak nem áll módjában elfogadni ezt a felajánlást. "Született erre válasz a református egyház részéről, majd kaptunk egy újabb levelet, amelyben a miniszterelnök-helyettes megerősítette a döntést" - közölte Bölcskei Gusztáv. A zsinat lelkészi elnöke szerint "a református egyház erkölcsi döntésére politikai válasz született".
Az egyházvezető hangsúlyozta, hogy ezzel a kérdést a maga részéről lezártnak tekinti.

A Csillagpont református ifjúsági találkozón a Papi aktuálpolitika című kerekasztal-beszélgetés azt feszegette, hol van a helyük, mi a szerepük és küldetésük a mai magyar társadalomban az egyházaknak, a református egyháznak és a gyülekezeteknek. 

A fórumon Bölcskei Gusztáv mellett részt vett Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fedor Tibor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere, országgyűlési képviselő. 

A fórumbeszélgetés hangfelvétele
 


A kormány köszöni

A magyar kormány nagy köszönettel és tisztelettel veszi Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének felajánlását, de mivel a költségvetésben címzett támogatásról van szó, nincs lehetősége annak elfogadására - reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a kormány Szászfalvi László egyházügyi államtitkár javaslatára tárgyalt a felajánlásról, és arra jutottak, hogy értékelik a püspök és a zsinat tiszteletreméltó szándékát, amellyel szeretnének hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez, de ebben a formában erre nincs mód.
Korábban Rédly Elemér győri katolikus kanonok saját megtakarított pénzéből egymillió forintot ajánlott fel, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök gyűjtést rendezett az egyházmegyében, és az így összegyűlt 100 millió forintot ajánlotta fel. Semjén Zsolt kifejtette: a felajánlott állami keretet nem lehet átcsoportosítani, ez ugyanis a költségvetésben címzett támogatásként szerepel. Ezt a kormány nem is tehetné meg, országgyűlési határozat kellene hozzá, és módosítani kellene a büdzsét. 

Külön református keret nem létezik

Semjén Zsolt hozzátette: külön ilyen református keret nem létezik, az összes egyház számára van a kulturális örökség rekonstrukcióját célzó keret. Mint elmondta: a református gyülekezetek fenntartották a kulturális örökség rekonstrukciójára beadott pályázatukat, és a magyar államnak nincs módja arra, hogy ezeket a gyülekezeteket kizárja ebből a pályázati lehetőségből országhatáron belül vagy akár országhatáron kívül. Ha esetleg visszavonnák, a jogi helyzet akkor is az lenne, hogy a többi pályázó között osztják szét a forrásokat. Semjén Zsolt elmondta azt is, jelezték a püspöknek, hogy köszönettel veszik, ha gyűjtésből, vagy megtakarításból a református egyház is hozzájárul az államadósság csökkentéséhez. 

Csatolt állományok