Nem lát, de tesz

Braille-bibliát, hangos bibliát, valamint az evangéliumi hangtár könyveit adományozta a Református Missziói Központ (RMK)Vakmissziója kárpátaljai vakoknak és látássérülteknek a közelmúltban. A Bátyúban élő vakoknak semmilyen segédeszközük nincs, ami segíthetné a mindennapi életüket.

 

Az RMK négy munkatársa és egy önkéntes látogatott a Beregszásztól csaknem negyven kilométerre fekvő Bátyú községbe. A református gyülekezetbe négy nem látó jár, velük a helyi diakóniai munkatársak foglalkoznak – mondta a bátyúi lelkipásztor. Kacsó Géza hozzátette: vannak, akik idős koruk, valamint lehangolt lelki állapotuk miatt nem járnak istentiszteletekre, bibliaórákra.

István nevetett
Szakáll Zsombor, a református vakmisszió nem látó munkatársa így számolt be egy harmincéves depressziós férfinél tett látogatásáról: „Mikor István elmondta, hogy csak foltokat lát elmosottan, így kiáltottam fel: - Boldog ember vagy István, hogy ennyit látsz és én is az volnék, ha ennyit láthatnék! - Ekkor István felnevetett. A diakónus, aki kísérőként volt velünk azt mondta: „Még sohasem láttam Istvánt nevetni, de most igen!"

Semmilyen segédeszközük nincs
Közben a diakóniai munkatársaktól megtudtam, hogy a kárpátaljai sorstársaknak semmilyen segédeszközük nincs, ami megkönnyítené a vakok életét. Ez nagyon megdöbbentett és a mai napig sem tudok napirendre térni felette – folytatta Szakáll Zsombor. A férfi egy idős asszonyt is meglátogatott a faluban: „Különös élményt jelentett a nyolcvanöt éves Etuska mama meglátogatása, mert a majdnem teljesen vak néni olyan jól elmondta a Jób történetét, ahogy a Bibliát nem hallottam még idézni más sorstársamtól. A hangos Biblia átadásakor öröm töltötte be Etuska mamát, mert ezentúl meg is hallgathatja majd a Szentírást."

Együtt énekeltek és imádkoztak
Bondár Gyöngyi, az vakmisszió szintén vak munkatársa úgy fogalmazott az egyik látogatás után: „Számomra nagyon megható volt az Ilonka néni öröme. Bevallom, nem sok kellett ahhoz, hogy elérzékenyüljek én is, amikor a hangos Bibliát átadtam. Ilonka néni évek óta nem lát, de amit tud, otthon megcsinál. Kimozdulni viszont nem akar. Bíztattam, hogy járjon a templomba, bibliaórákra, közösségbe. Az idős asszony nagyon szerette a zsoltárokat, bibliai énekeket. Elénekeltük a 89. zsoltár 1. versét."az Úrnak irgalmát örökké éneklem", majd Börzsönyi Jánosné, a vakmisszió lelkészi munkatársa felolvasott egy zsoltárt és imádkoztunk.

A bátyúi látogatáson Magyarné Balogh Erzsébet az RMK lelkész-igazgatója hirdetett igét Pál apostol leveléből. Az igehirdetés után Szakáll Zsombor szóban, Bondár Gyöngyi pedig énekben tett bizonyságot szolgálatáról és elhívásáról.