Nyolc óra munka, nyolc óra szórakozás

Lehet, hogy a szándék megvan, de mozdulni sokszor nehéz - segíteni is könnyebb akkor, ha nem vagyunk egyedül. Várják a jelentkezőket a Szeretethíd önkéntes napokra.

Fél egészség vagy főbűn?
Akárhogyan tekintünk is a lustaságra, érdemes felhagyni vele, legalább két napra, mert május harmadik hétvégéjén ismét lehet jótékonykodni ismerős és ismeretlen környezetben.
- A Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok lehetőség azoknak, akik szeretnének segíteni, de bizonytalanok abban, hogy hol és hogyan kezdjenek hozzá. Bár a résztvevők adnak, a nyújtott segítség olyan pluszt ad nekik is, amely további cselekvésre sarkallja őket – mondta portálunknak Fehér Eszter, a rendezvény főkoordinátora.

Tudják, miről van szó
Február végén indult el a regisztráció, a legtöbb csapat már kész feladattal érkezett, de a szervezők várják azok jelentkezését is, akiknek egyelőre a tettrekészségükön kívül más nincs a tarsolyukban.
- Folyamatosan keressük az önkormányzatokkal a kapcsolatot és kérjük, hogy jelezzék, milyen munkákat végezhetnének az önkéntesek, mi lenne számukra igazi segítség. Az eddigi visszajelzésekből kiderült, tudják, milyen szervezésről van szó és szívesen fogadják a csapatokat. Budapesten a IX. kerületben az illegálisan elhelyezett plakátok összegyűjtésével indul a kétnapos program.

Határtalan kreativitás
Eddig már ezerkétszázan regisztráltak, számos iskola és gyülekezeti közösség jelentkezett, van olyan iskola, ahol két osztályonként az egész diákságot regisztrálták. Korhatár idén sincs, a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkire számítanak.
Nemcsak csapatokat lehet regisztrálni, a szervezők az egyénileg jelentkezőknek is tudnak feladatot adni.
- Aki egyénileg jelentkezik, annak ez jó alkalom, hogy új ismeretségeket, kapcsolatokat szerezzen a közös munka során.
A Szeretethíd egyik legnagyobb vonzereje talán az, hogy valódi segítségnyújtást jelent a rászorulóknak és igazi öröm, közösségi élmény a résztvevőknek, legyen szó szociális, fejlesztési vagy ökológiai területen végzett munkáról. Sőt még arra is láthatunk példát, hogyan lehet jól ötvözni mindezeket.
- Egy vidéki gimnáziumban például olyan sportnapot szerveztek a diákok, amire fogyatékkal élő társaikat is meghívják.

Nem csak két nap
Aki eljött ide és fél napig szemetet szedett a parkban, biztos, hogy legközelebb használni fogja a szemeteszsákot – nyilatkozta az egyik résztvevő még tavaly. Mások arról számoltak be, hogy megmaradt a kapcsolat azzal az idősotthonnal, ahol korábban segítettek és a látogatások rendszeressé váltak. A szervezők remélik, hogy a két nap nem múlik el nyomtalanul és helyi szinten az egyházmegyékben akár több alkalommal is szervezhetnek „utószeretethidakat", bármilyen furcsán csengjen is ez a kifejezés.

Zeneszó mellett
Dolgozzon az ember négy vagy nyolc órát, Budapesten a munka után biztosan lesz alkalom a kikapcsolódásra, hiszen a Szeretethíddal egyidőben, május 18-19-20-án rendezik a Református Zenei Fesztivált is. Ezért idén Szeretethíd-önkéntesek segítenek majd a zenei rendezvényeken is.

 

A református önkéntes napok fővédnöke Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

Dobó Márta