Nyomtatott sajtó kontra internet

A nyomtatott sajtó nem vész el, csak átalakul – néhány év múlva kiderülhet, hogy mit jelent majd számunkra az újkeletű mondás. Az egyházkerületek kommunikációjáról, az internet adta további lehetőségek kiaknázásról, valamint az írott sajtó 21. századi helyzetéről is tanácskoztak a Magyarországi Református Egyház négy kerületének sajtósai Berekfürdőn.

A Parókia Sajtószolgálat rendezvényén – a többi közt – az elektronikus és az írott sajtó viszonyát elemezték a szakemberek. A világi médiumok adatai azt mutatják, hogy egyre csökken a kereslet a nyomtatott lapok iránt. Magyarországon több újságnak is ezres nagyságrendben esett vissza a példányszáma az elmúlt években, néhány lap pedig áldozatává vált az internet térhódításának. Komfortosodik a világ, a térítés nélkül olvasható internetes oldalak leszoktatták az olvasókat arról, hogy fizessenek az újságokért, hiszen a világhálón ingyen és gyorsan hozzájuthatnak az információkhoz. Az internet hatását sok szakember a nyomtatás feltalálásához hasonlítja. A megváltozott körülmények az eddigiektől eltérő kommunikációt igényelnek ugyan, a tanácskozás résztvevői mégis úgy vélték, az internet térnyerése mellett a nyomtatott egyházi lapokba továbbra is érdemes energiát fektetni.

Egyes vélemények szerint a felgyorsult élettempónak köszönhetően egyre rövidebb írásokra lesz igény, és néhány hírprofilú újság a jövőben szinte csak címszavakban közli majd a híreket, amelyeket a rohanás közben bárki elfogyaszthat, akár a buszmegállóban várakozva is. A református egyházban kiadott egyházkerületi újságok (magazinok) nem az említett trendet követik. A visszajelzések szerint a gyülekezeti tagok szívesen olvassák a keresztyén közösségekről szóló hosszabb beszámolókat, jó példák és projektek bemutatását. Ezt bizonyítja a Dunamelléki Református Egyházkerület magazinja, a Karakter pozitív fogadtatása is. A Parókia Sajtószolgálat válogatott írásaiból az elmúlt év végén jelent meg egy 83 oldalas, színes kiadvány.


A tanácskozás egyik fontos témája volt az egyházkerületek belső kommunikációja. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a lelkipásztorok mellett a civil egyháztagok segítségére is szükség van a megfelelő híráramlás biztosításához. Az egyházmegyei sajtófelelősök rendszere néhány helyen már megfelelően működik, de több kerületben még most kezdik kidolgozni ennek részleteit. Az időszerű kérdések között szóba került a kerületi portálok megújítása, illetve fejlesztése is. A műhelymunka fontos része volt néhány – a közelmúltban készült – református alkotás megtárgyalása és hatásainak elemzése.

A Parókia Sajtószolgálat hagyományteremtő céllal rendezte meg az egyházkerületi sajtósok találkozóját, mert – mint elhangzott – fontosnak tartják a személyes kapcsolatok ápolását és a bizalmi légkörben végzett munkát.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás

A Karakter című magazint itt lapozgathatja.