Örömterápia

„Ki vagyok én?" - a világ talán legegyszerűbb, mégis legbonyolultabb kérdése állt az idei Csillagpont református ifjúsági találkozó középpontjában. Mintegy négyezer fiatal - köztük kilencszáz önkéntes - látogatott el Mezőtúrra, ahol nemcsak önmagukhoz és egymáshoz kerülhettek közelebb a fiatalok, hanem annak megértéséhez is, Isten hogyan tekint rájuk. Összefoglaló.

- Vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek miatt úgy tűnik, alkalmatlan vagy bizonyos szerepekre vagy helyzetekre. Isten mégis úgy tudja alakítani ezeket, hogy azok ott és akkor kellenek, és bár nem gondolnád, de így lesz jó - Séllei Edit arról beszélt kameránk előtt, mi az, amit magával visz az idei Csillagpontról. A találkozó középpontjában ezúttal az identitás témaköre állt.

Örömterápia
- Isten nélkül nem lehet megválaszolni, ki vagyok valójában - mondta főelőadásában ifj. Csomós József. A tiszáninneni ifjúsági referens délelőttönként Gedeon, Dávid és Mózes példáján keresztül segítette az együttgondolkodást arról, hogyan használja fel Isten egy-egy ember származását, sebeit vagy éppen hibáit új identitása kialakításában.

Örömterápiára hívta a Csillagpont résztvevőit az esti áhítatok igehirdetője. Trónörökösök vagytok - mondta Horváth Levente. „Isten örökbefogadott titeket, és ez valóban örökre szól" - emlékeztetett a református lelkipásztor.


Együtt készültek
A lelki programok előkészítése egy éven át zajlott, a lelkészek közösen dolgoztak - árulta el Bella Péter, a záró istentisztelet igehirdetője. Ennek eredményeként a nyitó istentisztelet, a reggeli áhítatok, a főelőadások, az azt követő kiscsoportos beszélgetések, az Istentől kapott identitás elsajátítására buzdító esti áhítatok és az üzenetet elmélyítő záró istentisztelet szerves egységet alkothattak.

A lelki programok szervezői hangsúlyozták, nem válaszokat akarnak adni, hanem segíteni szeretnének a személyes kérdések megfogalmazásában.
- Arra törekedtünk, hogy a kamaszok, az egyetemisták és a családos felnőttek egyaránt megtalálják a saját kérdéseiket. Szerettünk volna még valami pluszt is adni: azt a szempontot, hogy Isten hogyan lép be az én személyes történetembe.

Liter', filmek, misszió
Nemcsak egyéni útra hívott a Csillagpont, hiszen a fesztivál a közösségi együttlét legnagyobb színtere egyházunkban. A négynapos rendezvényen bemutatkoztak a fiatalokat is mozgósító református missziós szervezetek, emellett koncertek, kávéházak, sportolási lehetőség és pihenősarkok várták a fesztiválozókat. A Parókia Kultúrparton kényelmes nyugágyakra heveredve vehették kezükbe az érdeklődők a Dunamelléki Sajtó Karakter című válogatásmagazinját, kivetítőkön pedig a Parókia portál kisfilmjeit tekinthették meg a látogatók. Standunkon kapott helyet a Liter' Irodalmi Kávéház is, amely ezúttal a férfi- és a női identitásról szóló irodalmi műsorral várta a verskedvelő közönséget.

„Jó lesz!"
A Csillagpont ezúttal a valamikori mezőgazdasági főiskola épületegyüttesében kapott helyett. A focipályán felállított nagyszínpadon több közismert előadó is fellépett. Lovasi András énekes kameránk előtt arról beszélt, neki és zenekarának jóleső fogadtatásban volt része a Csillagponton.
- Más volt itt játszani, mint a többi nyári fesztiválon. Ez egy udvarias, összetartó közösség. Talán sokan most hallottak bennünket először, viszont azt éreztem, hogy kíváncsiak ránk és nyitottak az emberek. A közönség segített bennünket, már az első két-három számban tapsoltak, mintha azt mondták volna: „csak csináljátok, jó lesz ez".

Tizedik szülinap
Szerelmek szövődése, éjszakai túra Bodajkon, énekes felvonulás Sárospatak utcáin - csak néhány, kitörölhetetlen fejezet a Csillagpont történetéből. Éppen tíz esztendeje, hogy az első találkozó létrejött - a rendezvény eddigi koordinátorai kerekasztal-beszélgetésen idézték fel legszebb és legemlékezetesebb pillanataikat.

Megújulva
Idén minden eddiginél többen, mintegy négyezren látogattak el a legnagyobb református ifjúsági találkozóra, amelynek lebonyolításában kilencszáz önkéntes vett részt.
- A Csillagpontnak nemcsak az a célja, hogy elkülönítve jól érezzük magunkat, hanem az is, hogy a gyülekezeti munkában megújuljunk, megerősödjünk - emlékeztetett Szontágh Szabolcs, a találkozót szervező Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője a rendezvény záró napján. A résztvevők közül többen meg is erősítették: felfrissülve, új lendülettel térnek haza református közösségeikbe.

Szöveg: Jakus Ágnes
Képek: Dobó Márti, Füle Tamás
Videó: Dobó Márti és Jakus Ágnes