Összefogtak az olvasókért

Unitas, azaz egység – ezen a néven hozták létre a magyarországi egyházi könyvtárak új közös katalógusát és információs portálját.

 Evangélikus, görög katolikus, izraelita, református, római katolikus és unitárius könyvtárak anyagához is hozzáférhet, aki ellátogat a www.unitas.hu weboldalra. 

A portálon több egyházi könyvtár állományának együttes lekérdezése, egy-egy felekezet könyvtárainak átvizsgálása vagy egy kiválasztott könyvtár katalógusának kutatása lehetséges.
– A csatlakozott könyvtárak között olyan is van, amelynek állománya online módon csak ebben a katalógusban lelhető fel – tájékoztatta portálunkat Kovácsné Pázmándi Ágnes, az Unitason keresztül szintén elérhető Ráday Könyvtár könyvtárosa.

Több mint katalógus
Mivel egyre szűkül azoknak a dokumentumoknak a köre, amelyeket egy-egy könyvtár meg tud venni, emiatt is szükségessé vált az egyházi könyvtárak együttműködése. Az EKE tíz évvel ezelőtt létrehozta ugyan néhány egyházi könyvtár közös, internetes katalógusát, a THECA-t, azonban a katalógus alapjául szolgáló adatbázis hamar elavult. Az olvasók érdekében ezért korszerű adatbázis felhasználásával, még több egyházi könyvtár állományát bevonva hozták létre az új portált. A közös katalógusban jelenleg 25 gyűjtemény 1 059 713 tétele között kereshet a látogató. A portálon a katalóguson kívül a tagkönyvtárak történetéről és szolgáltatásairól is olvashatnak a látogatók. Az Unitas portál Tudástár című oldalán egyelőre a katalogizálás ismérveit és egyéb technikai tudnivalókat találhatnak a könyvtárosok, de adatbázisokhoz és digitális könyvtárakhoz is hozzá lehet férni ezen a lapon keresztül. A portálon hírgyűjtemény és vendégkönyv is kapott helyet, ez utóbbiban várják a látogatók visszajelzéseit a további fejlesztések érdekében.

 

Egyszerűbb, gyorsabb, alaposabb
– Az Unitas azért hasznos, mert az olvasónak nem kell minden egyes könyvtárban külön keresgélnie, hanem egy nagy katalógusban, egy helyen mindent megtalál, amire szüksége lehet – mondta el érdeklődésünkre Baranya Péter, az Unitas portált koordináló és működtető Egyházi Könyvárak Egyesülése (EKE) elnöke. – A közös katalógusban az olvasó arra kereshet, hogy a számára fontos információ melyik könyvben található meg, és az a könyv hol érhető el. A HUMANUS nevű humántudományi cikkadatbázis folyóiratcikkeket tartalmaz, emellett tanulmánykötetekből tanulmány szinten tárja fel a dokumentumokat. Ezek közül a vallás témakörébe tartozókat betöltöttük az Unitasba, és ha a weben elérhető a teljes szöveg, szerepel hozzá vezető link. Könyvtárközi kölcsönzésre is van lehetőség, mivel felekezeti hovatartozástól függetlenül már évtizedek óta gyümölcsöző az együttműködés a bibliotékák között – árulta el Baranya Péter. – Még messze vagyunk attól, hogy a gyűjteményeink teljes, digitális katalógusa elérhető legyen, hiszen még egyik egyházi könyvtárban sincs száz százalékos feldolgozottság. Sok olyan dokumentum van viszont, amely csak az egyházi intézményekben érhető el, állami könyvtárakban nem. Ha az olvasó az Unitasban kutat egy teológiai vagy egyháztörténeti mű után, az országos keresőrendszernél kisebb halmazból keresheti ki a kívánt mű adatait és hozzáférési helyét.

Saját arculattal
Az Unitas azzal a céllal jött létre, hogy az egyházi gyűjtemények saját arculatukkal jelenjenek meg a magyarországi könyvtárak sorában. – Elsősorban az olvasók hasznát kerestük vele, és a sajátunkat, könyvtárakét. Ki akartuk kiküszöbölni, hogy ne apránként, egyesével kutassunk a könyvtárakban. Az is célunk volt, hogy az egyházi gyűjtemények ne olvadjanak bele a nagy, magyar egészbe, úgyis olyan kevés hangsúly esik arra, hogy vannak egyházi gyűjtemények is.

A Ráday az egyik legjobb
– A Ráday Gyűjtemény az egyik legjelentősebb az Unitas református tagkönyvtárai között. Megkerülhetetlen szellemi kincset, tudományos értéket képvisel. A bibliográfiai rekordjai pedig példaértékűek más gyűjtemények számára – hangsúlyozta Baranya Péter. Mivel a Ráday Gyűjteménynek nincs saját online katalógusa, a közös katalógusban egy külön oldalon csak a Ráday Könyvtár adatbázisai kereshetőek. http://bodza.vhf.hu:9802/unitas/raday
A tervek szerint nyáron bekötik a sárospataki és a kecskeméti református gyűjteményt is a közös katalógusba, így hamarosan létrejöhet ebben a keretben a református egyház közel tíz nagyobb gyűjteményének közös katalógusa. Közöttük megtalálható lesz a négy egyházkerület nagykönyvtára, a Ráday Könyvtár mellett a nagy múltú debreceni, pápai és sárospataki könyvtárak.

A Ráday Műemlékkönyvtár részlete

 

Kiknek ajánlott az Unitas?
Az Unitast szeretnék a jövőben továbbfejleszteni újabb adatbázisok bekötésével és teljes szövegű tartalmak integrálásával. Elsősorban diákok, tudományos kutatók, teológusok, lelkészek, papok számára lehet hasznos a portál, de mindazoknak is, akik érdeklődnek a vallás területére tartozó témák iránt.

Jakus Ágnes