Osztatlan szívvel

Osztatlan, Isten felé forduló szív a megosztott társadalmakban? Hogyan lehet elfordulni a mai kor bálványaitól és megerősödni a hitben – erre is keresik a választ az Undivided, vagyis osztatlan elnevezésű nemzetközi konferencián húsvétkor.

Idén 43 európai és eurázsiai ország keresztyén diákja tölti a húsvétot Magyarországon. A Nemzetközi és a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) által szervezett evangelizációs diákkonferenciára 1700 egyetemistát várnak Győrbe a kontinensről.

Ellenségekből testvérek
– Mi, magyarok számon tartjuk, hogy a szomszédos népekkel mennyi konfliktusunk van, de ugyanez igaz a többi nemzetre is: spanyolok a portugálokkal, svédek a norvégokkal vagy a finnekkel marakodnak. Mindannyiunkban benne van azonban a vágy, hogy egységes Európában éljünk – vélekedik a MEKDSZ főtitkára. Járay Márton szerint a kontinensen, különösen kelet-közép-Európában félnek az emberek.
– Gyanakodunk a másikra, mert megszoktuk, hogy egymás fejére lépünk. Ez a félelem azonban nem engedi meg a teljes bizalmat Isten felé. Lassan baráti jobbot sem tudunk nyújtani egymásnak, nemhogy megfogni egymás kezét. Ezeken a találkozókon azonban a kontinensről ideutazó keresztyének egységben vannak; közösen gondolkodnak Európa jövőjéről, hiszen mindannyian tenni vágynak. A délszláv válság idején szerb és horvát diákok együtt imádkoztak a békéért, egy zsidó és egy iráni házaspár is leült beszélgetni és imádkozni. Ezért a saját országukban legalább börtön járt volna nekik.

Bálványok ma
– Európában az igazság is relativizálódott, a keresztyének gondolkodásmódjába pedig észrevétlenül beépülhet ez a szemlélet – folytatja a magyarországi egyetemi misszió főtitkára.
– A győri találkozón szeretnénk megerősíteni a diákokat abban, hogy egy igazság létezik, az ahhoz való ragaszkodás pedig nem intolerancia, és nem eltávolítja egymástól az embereket, hanem közelíti.
Járay Márton arról is beszélt portálunknak, hogy az osztatlan szív egyedül Istenre figyel, nincs benne hely idegen istenek számára.
– Sokszor észre sem vesszük, hogy a használati eszközeink uralnak minket. Szeretnénk kimozdítani a diákokat abból, hogy az iPodjuk legyen a bálványuk. De lehet bálvány a másoknak való megfelelés is, a kifelé mutatott arc, ami mögött nem vagyok ott. Idén húsvétkor abban is megerősödhetnek a diákok, hogy nem kell feláldozniuk magukat mások szeretetéért, hiszen Isten feláldozta magát értük.

John Lennox Győrben
A konferencia főelőadója a matematika világhírű oxfordi professzora, John Lennox, aki hazánkban is ismert a Richard Dawkins evolucionista biológussal folytatott nyilvános vitáiról. Az apologéta négy alkalommal tart angol nyelvű előadást az osztatlan szívről, valamint a bálványokat elvető istenimádatról az április 5. és 10. közötti rendezvényen.
A találkozó nagycsütörtökön veszi kezdetét, és a fiatalok együtt töltik a nagypénteket és a húsvétot. 
Együtt körbeülni az ebédlőasztalt, közösen imádkozni, részt venni más nemzetiségűekkel az imasétán – a konferencia főkoordinátora szerint ezek a legnagyobb élmények a találkozó résztvevői számára.
– A fiatalok megtapasztalhatják, hogy bár földrajzilag, kulturálisan és gazdaságilag is sok minden elválaszt minket, mindez megszűnik egy-egy ilyen alkalommal. Felismerhetjük, hogy ugyanaz az ismertetőjelünk, hiszen ugyanaz az Istenünk. A közösség és az összefogás élményét elmondani nem lehet, azt átélni kell – állítja Győri Ágnes.

Egy diák – egy gyülekezet
A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség másodszor lesz házigazdája a nemzetközi evangelizációs diákkonferenciának, amelynek 2004-ben szintén Győr adott otthont.
A konferencia lebonyolításában mintegy 200 magyar önkéntes vesz részt. Az ehhez hasonló találkozók hatása a diákmisszióra felbecsülhetetlen a szervezők szerint. A résztvevők ugyanis kitekintést nyernek más nemzetek diákmissziójára, és látva hazájuk szerepét a világméretű misszióban, itthon stabilabb támogatói lesznek a mozgalomnak. A hitükben megerősödött, szélesebb látókörű fiatalok pedig saját gyülekezeteik iránt is elkötelezettebbek.
A győri találkozóra március 23-a, péntekig, a konferencia idején önkéntes feladatot vállalók március 26-a, hétfőig jelentkezhetnek. Az Egy diák – egy gyülekezet programmal a magyarországi gyülekezetek támogathatják a diákokat a részvételben.

További információk a találkozó honlapján olvashatók.

Jakus Ágnes

Képek: IFES, Bakó Csaba