Öt nap, öt templom, öt vallás, egy kultúra

Koncertek, magyarázó istentiszteletek, színházi előadások szerepelnek a csütörtökön kezdődő Öt templom fesztivál programján; a helyszín öt európai vallás egy-egy temploma Győrben.

"Öt nap, öt templom, öt vallás, egy kultúra" a mottója az Európában is egyedülálló ökumenikus fesztiválnak, amelyet immár hatodik alkalommal rendez meg a Karzat Kultúrközpont Alapítvány az egyházak közreműködésével.


A fesztivál nyitó napján, csütörtökön Fehérváry Lilla és Kátai Zoltán ad Mária-énekekből és pünkösdi imádságokból összeállított alkalmi koncertet a görög katolikus templomban. Pénteken a Szent Efrém Férfikar Liszt Ferenc és kortársainak műveivel lép fel a Kossuth utcai katolikus templomban. Szombaton a Custos Viol Consort és a Régizene együttes először ad közös koncertet. Műsorukon barokk zenét szólaltatnak meg az Evangélikus Öregtemplomban.


A hétvégén Matija Solce, a prágai művészeti egyetem, a DAMU tanára érkezik nemzetközi kurzusának növendékeivel, akik két színházi produkciót mutatnak be a görög katolikus templom udvarán. Vasárnap a zsinagógában lesz a premierje az Én nem tudom mit hoz a holnap... című színházi produkciónak, amelyet a Budapest Bár és Sebestyén Bálint, a Győri Balett magántáncosa ad elő. Ugyanaznap Ferenczi György és a Rackajam koncertezik a református templomban. Hétfőn ugyanott a fesztivál zárásaként Kányádi Sándor költővel találkozhatnak az érdeklődők a Kaláka együttes koncertjén.
A fesztiválon két napos tudományos konferenciát is tartanak. A május 12-13-i tanácskozáson vallástörténészek, teológusok és filozófiatörténészek arra keresik a választ, hogy mit tanítanak az angyalokról az ókori Mediterráneum világának spirituális szövegei, elsősorban a zsidók és a keresztények szent könyvei - mondta Borsa Kata, a rendező alapítvány kuratóriumának elnöke.