Piros lámpa a kizsákmányolásnak

Fiatalkorú magyar lányok szexuális kizsákmányolása ellen emelt szót a dunamelléki református püspök. Szabó István új törvény meghozatalát sürgeti Svájcban.

Az egyházi vezető aggasztónak nevezte, hogy számos fiatal magyar lányt csalogatnak Svájcba, hogy ott prostituáltként dolgozzanak. Szabó István a svájci testvéregyház segítségével fordult a hatóságokhoz és a politikusokhoz. A püspök levélben kereste meg az Aargaui Tartományi Református Egyház elnökét, Claudia Bandixent.

Szabó István levelében úgy fogalmaz: „Kimutatták, hogy ezek a fiatal nők elsősorban anyagi szükség miatt vagy hamis foglalkoztatási ígéretek nyomán jutnak olyan helyzetbe, amelynek sem fizikai, sem pszichikai, s legkevésbé egzisztenciális következményeit nem tudják felmérni. Ezek a fiatal nők úgy nőnek fel, hogy elveszítve önbecsülésüket önmagukra áruként tekintenek, és olyan körülmények közé sodródnak, amelyek a normális társadalmi életbe való visszatérésüket szinte teljesen reménytelenné teszik. Ha pedig hátrányos helyzetű térségekből kerülnek Svájcba, akkor különösen is igaz, hogy visszatérésük állandó odafigyelés nélkül lehetetlen.”

A püspök elmondta: a Magyarországi Református Egyház és az Aargaui Református Tartományi Egyház képzéssel, illetve megelőzéssel próbál segíteni a lányoknak. Az együttműködésbe a magyar kormányzat is bekapcsolódik.

Az ügy hátterében az áll, hogy Svájc 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely sok magyar lánynak megpecsételi a sorsát. A 18 év alattiak prostitúciója a gyermekek szexuális kihasználása ellen létrejött, az Európa Tanács úgynevezett Lanzarote-i egyezményét is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott tavaly júniusban.

Szabó István szerint a svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érinti a magyarokat és terheli a svájciakat is, hiszen – mint fogalmazott – Magyarországról sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. A püspök levelében emlékeztet arra is, hogy tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború. A püspök arra kéri a svájci testvéregyházakat, hogy emeljenek szót minden illetékes hatóságnál és minden politikai szinten azért, hogy Svájc a Lanzarote-i Egyezmény szellemében a lehető leggyorsabban hozzon törvényt a kiskorúak szexuális kihasználása ellen.

A szigorítást Balog Zoltán a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is támogatja. Az ügyben ma 12.30-kor, Svájcban, Aarau városában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Szabó István püspök és Balog Zoltán államtitkár a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt – a többi között – beszámoltak az állam és az egyház között létrejött együttműködésről, amely a romák felzárkóztatása érdekében jött létre Magyarországon.

Parókia Sajtószolgálat
Dunamelléki Református Egyházkerület

Szabó István püspök levelét itt olvashatja.