Rajtunk múlik pontosan

Táncban, önkéntességben, anyanyelvben és vallásban közösséget alkotni és egyszerre lépni nem kis feladat. Ha sikerül, az felemelő élmény. Több ezer határon inneni és túli magyar reformátust mozgatott meg az idei Református Zenei Fesztivál, amelyet a rendezvény történetében az eddigi legsikeresebbnek tartanak.

Minden eddiginél többen, a fesztiváligazgató szerint ötezren látogathattak ki a közelmúltban a IX. Református Zenei Fesztiválra. A legnagyobb református zenei rendezvény sikere azonban nemcsak számokban mérhető.

– Sokunk véleménye szerint ez volt a legjobb zenei fesztivál eddig. A fáklyás felvonuláson csaknem ezren lehettek, a Kálvin téri templom padjai pedig zsúfolásig megteltek – mondta Böszörményi Gergely. A fesztiváligazgató úgy fogalmazott, nagyon sok megható pillanatot élhetett át az, aki kilátogatott a Bakáts téri, Lónyay utcai és Kálvin téri forgatagba.

– A késő esti zenés áhítatot követően akkora táncház kerekedett, hogy a határon inneni és túli gyerekek körtánca a Lónyay Utcai Református Gimnázium udvarát szinte teljesen betöltötte. Ugyanitt másnap valóságos kóruspartit tartottunk, hiszen az énekkarok együtt fogyaszthatták el ebédjüket, miközben bemutatkoztak egymásnak előadásaikkal. A fesztivál fénypontja az ötszáz fős vegyeskar fellépése volt. A Kárpát-medencei egyesített református kórust hallgatva sokan a könnyeinkkel küszködtünk. Több mint ezren énekeltük velük a Kossuth-nótát, a Nemzeti dalt és a Szózatot.

A szervező a következő Református Zenei Fesztiválról szólva hozzátette, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén bizonyára 750 kórustag is elférne...