Református énekek

Csaknem négyszáz Kárpát-medencei református énekel majd a XII. Református Énekek Hangversenyen július 6-án, szombaton este fél nyolctól a Művészetek Palotájában. A kórust tizenhét énekkar alkotja, de nemcsak ők énekelnek majd, hanem dalra fakadhat a közönség is.

 

A magyarság összetartozásának fontos megnyilvánulása az egyesített kórus, amelyben énekelnek Kárpátalja, Partium, Felvidék, Erdély, Délvidék és Burgerland énekesei is – mondta Böszörményi Gergely, a Református Zenei Fesztivál igazgatója. A négy zenei blokk elején egy-egy bibliai ige hangzik el, amelyet ezúttal nem lelkipásztorok olvasnak fel, hanem Gulyás Gergely református parlamenti képviselő.

A hangversenyről a Reformátusok Lapja június 30-i számában Berkesi Boglárka karnagy így fogalmazott:
„A hagyományokhoz híven idén is négy része lesz a hangversenynek. Az első blokk – amit Arany János, a Psalterium Hungaricum kórus karnagya vezényel majd – meghatározza a koncert fő célját, ezért az Isten dicsérete címet viseli, de bűnbánati és Krisztushoz kiáltó énekek is elhangzanak majd ebben a szakaszban. Ima és hit – ezt a címet kapta az általam vezényelt második rész, ahol csendesebb, fohászszerű dicséreteket hallhatunk, köztük egy népdalszerű régi magyar dicséretet, amit Gaál Eszter népdalénekes szólóéneke tesz majd még színesebbé. Ezt a blokkot boldog örvendezéssel zárja le egy jól ismert zsoltárunk. A koncert első felét pedig Hegedűs Zsuzsanna szólóénekével Nagy Csaba zsoltárfeldolgozása zárja Csomasz Tóth Kálmánra emlékezve. A szünet utáni harmadik rész a Hitvallás címet kapta Süll Kinga felvidéki egyházzenész vezetésével, amelynek során többek között a Hiszekegy szövegét feldolgozó dicséretünket is végigénekeljük majd. A negyedik, Hálaadás címet viselő blokkot pedig Berkesi Sándor, a Debreceni Kollégiumi Kántus karnagya dirigálja majd, ekkor dicsőítő zsoltárokat, dicséreteket szólaltat majd meg a háromszázhetven fős összkar. A hagyományokhoz híven természetesen minden szakasz végén egy-egy vers erejéig ünneplő gyülekezetként a közönség is bekapcsolódik majd az éneklésbe, és külön kuriózum lesz a koncertet záró darab: a 130. zsoltár dallamára a Himnusz teljes szövege hangzik majd el."


A XII. Református Énekek Hangversenyen szólót énekelnek: Gaál Eszter és Dr. Mészárosné Hegedűs Zsuzsanna.
Karnagyok: Arany János, Berkesi Boglárka, Berkesi Sándor, Süll Kinga (Felvidék). orgona: Szilágyi Gyula

A hangverseny a Himnusszal zárul, majd Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldással bocsájtja el a gyülekezetet.

A hangverseny énekrendje a Református Zenei Fesztivál programújságjában olvasható.

Kép: parokia.hu, illetve reformatus.hu