Régi-új rektor

Fekete Károly egyetemi tanárt nevezte ki Schmitt Pál köztársasági elnök a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorának. Az egyetemi tanár 1997 és 2005 között már betöltötte ezt a pozíciót.

 

A rektor kutatási területe a gyakorlati teológián belül a homiletika (egyházi szónoklattan) és retorika, a liturgika és egyházzene, a gyülekezetpedagógia és a tanító igehirdetés, valamint a neveléstörténet, a teológiatörténet, a hitvallások teológiája és az orgona- és hangszertörténet.

Fekete Károly 1960. január 8-án született Kisvárdán. 1988-ban a Debreceni Református Teológiai Akadémia teológus-lelkész szakán diplomázott, még abban az évben segédlelkészként, majd beosztott lelkészként szolgált a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközségben. 1989-től másodállásban a Debreceni Református Teológiai Akadémia Rendszeres Teológiai Tanszékén gyakornok. 2005 novemberétől a Magyar Tudományos Akadémia debreceni területi bizottságának főtitkára a DRHE-n betöltött oktatói állása mellett; 2007-től ugyanennek a bizottságnak a főtitkára és titkárságvezetője volt. 2010 szeptemberétől kinevezett egyetemi tanár a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen.

Kitüntetései között szerepel a Károli Gáspár-díj, a Debreceni Egyetemért Emlékérem, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, valamint a Mikó Imre emléklap és érem.

Fekete Károly Fazakas Sándort váltja a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektori székében.

Forrás: ttre.hu/MTI
Fotó: Barcza János