Régi-új utakon az SDG Konferencia Központ

„Balatonszárszó a hitnek, a szeretetnek, az összetartásnak és a Krisztusra találásnak a helye. Olyan hely, ahol évtizedek óta folyik az evangélium hirdetésének nagyszerű munkája.”

Ezzel a mottóval kezdjük meg munkánkat és hitünk szerint szolgálatunkat a nagy múltú Soli Deo Gloria Konferencia Központban. A Magyar Református Egyház Zsinata által kiírt pályázat nyerteseként, az egyházzal együttműködve szeretnénk építeni Szárszó jövőjét. Különféle akciókkal és kedvezményekkel várjuk kitüntetetten református – de más felekezethez tartozó keresztyén – testvéreinket is. Nem csak vendéglátók, és jó gazdák szeretnénk lenni a következő 10 évben, hanem egy szellemi műhely láncszemei is. Habár nem kételkedünk abban, hogy az Úr mindenhol jelen van, és mindenhol van számunkra mondanivalója, de úgy tűnik Szárszó mégis Isten és ember találkozásának különleges helye.

A Töltéssy Zoltán által 1921-ben alapított SDG Diákszövetség 1928-ban vásárolta a területet, ahol azóta folyik az a munka, amely miatt Szárszó református körökben szállóigévé vált. Leghíresebb eseménye az 1943-as Magyar Élet Konferencia. Az 1952-ben állami kézbe került terület 1990-ben került vissza a református egyház kezébe. A rendszerváltás után ismét lelki-szellemi központtá vált Szárszó, egyrészt az ifjúsági táboroknak, másrészt az értelmiségi konferenciáknak köszönhetően. 2004-ben átadták a három csillagos szállodát és a konferencia központot, amely ugyan növelte a központ lehetőségeit, de csak részben kerültek kihasználásra.

A múlt emléke előtti tisztelettel, abból merítve, a jövőbe tekintve szeretnénk üzemeltetni a komplexumot. A feladat egyszerre könnyű és egyben nehéz. Könnyű, mert református elődeink a munka nagy részét megalapozták és a Teremtő segítségével felépítették a mostani Szárszót. Az idáig vezető úthoz hozzá járult sok testvérünk adománya és áldozatkész szolgálata. Ezek alakították ki a mai Szárszó fizikai és szellemi állapotát. És végül nehéz feladat lesz az üzemeltetés, mert ez a legendás múlt nagyon magasra helyezi a mércét.

Koncepciónkban egyszerre szerepel az egyházi csoportok visszafogadása és a kereskedelmi szálláshely. Ez utóbbi lehetőség főszezoni kihasználása az ára annak, hogy a saját gazdálkodásunkból az egyházi alkalmakra kedvezményeket tudjunk nyújtani. Minden református csoport minden rendezvénye legalább egyharmados árkedvezményben részesül.

Ezt segíti üzemeltető csapatunk pályázatíró múltja, mellyel egyrészt a szükséges javítások elvégzéséhez (pl. a Csárda épülete, vagy a hotel hőszigetelésének megoldásában), másrészt felnőtt és ifjúsági közösségi programok, missziós és hitmélyítő alkalmak részvételi díjának kifizetéséhez szerezhető támogatás. Már az elmúlt két hónapban is több csoport részére írtunk pályázatot, mégpedig teljesen ingyen, kizárólag az adott program fogadásának reményében. Összességében egyházunk minden tagjának és minden gyülekezetének szeretnénk elérhetővé, azaz megfizethetővé tenni Szárszót. Ennek megvalósulását szolgálja az is, hogy egész évben nyitva tartunk.

A hely szellemiségének újraélesztését kiemelt célként kezeljük. Mindezt nem a magunk tudására, tapasztalatára támaszkodva, hanem megkeresve azokat, akik egyrészt korábban részesei voltak a programok szervezésének, vagy elhívást éreznek erre a szolgálatra. Hozzátesszük mi is a magunkét: mindenekelőtt alázatos imáinkat, aztán igyekvő munkánkat, szeretetteljes vendéglátásunkat és elkötelezettségünket arra, hogy Szárszó amint volt, ebben a 10 évben újra református közösségünk otthonává válik, ahová minden testvérünk hazajárhat. Tudjuk ez csak az Úr kegyelméből teljesülhet, ezért egyetlen pillanatra sem feledjük:

SOLI DEO GLORIA – EGYEDÜL ISTENÉ A DICSŐSÉG

Testvéri szeretettel:

a következő 10 év házigazdái, a Védőháló-SDG Kft. nevében Vass Pál

tel: +3630 811 4557, e-mail: vass.pal@sdghotel.hu

Csatolt állományok