Reini

A jó családból való svájci lányt felkérik táncolni, ő megy, mert illedelmes, aztán hipp-hopp, feleségül veszi egy igazi marslakó...
Könyvajánló – Dr. Gyökössy Endrénével beszélget Sz. Kiss Mária 

„A jó családból való svájci lányt felkérik táncolni, ő megy, mert illedelmes, aztán hipp-hopp, feleségül veszi egy igazi marslakó. Kikötnek egy robbanékony vérmérsékletű alakokkal teli, lapos országban, valahol a világ végén, ahol az ember lelógathatja a lábát a semmibe. Közben háború jön, forradalom, diktatúra, a férjből, Dr. Gyökössy Endréből, országszerte nevezetes lelkipásztor lesz, író ember, lelkek nagy ismerője. Történelmi kaland, humor, friss rálátás Magyarországra - ezt mind megkapjuk ettől a könyvtől. Egy asszony, akiben valaki benne énekel. Aki fohászát szegezi szembe a rárontó orosz katonával. Aki nyelvkönyvből tanult főzni. Aki végigspórolta az életét, de legfőbb aranytartaléka a svájci frankban ki nem fejezhető szeretet. ”

Lackfi János költő lendületes ajánlása a Budapesti Könyvfesztiválra napvilágot látott, dr. Gyökössy Endrénével készített interjúkötet hátlapján szerepel . Sz. Kiss Mária újságíró hitről, diktatúráról, szerelemről, családról, munkáról és művészetről kérdezi Reini nénit, aki ötvenhat évig volt hűséges társa a híres lelkigondozónak. Ő pedig készségesen mesél olyan időkről, amelyekben ma szinte el se tudjuk képzelni, hogyan lehetett megalkuvások nélkül helytállni.

„Egy asszony, aki hallatlan hitből fakadó bölcsességgel szól az élet legapróbb dolgairól és a legsúlyosabb tragédiákról is. Aki úgy segítette a háttérben férjét, hogy saját egyéniségét soha nem adta fel. Úgy tudott társ lenni, hogy közben maga is kiteljesítette az Úrtól kapott talentumait. Mennyi kincs, micsoda gazdagság! Az élet gazdagsága, két ember összetartozásának és hitének gazdagsága”- írja Balog Zoltán államtitkár, a Németjakú Gyülekezet lelkésze a kötet utószavában.

(Reini — Dr. Gyökössy Endrénével beszélget Sz. Kiss Mária, Bp., Harmat, 2012. 132 oldal, 2500 Ft) 

Csatolt állományok