Rendkívüli kérdések

A református egyház zsinata abban különbözik a parlamenttől, hogy nincs kormánypárti és ellenzéki résztvevője, vagyis ugyanaz a közösség hatalmazta meg tagjait arra, hogy gyakorolják az egyházkormányzat felelősségét – mondta az MRE zsinatának lelkészi elnöke a balatonszárszói rendkívüli zsinaton.

Nincs kényszer

A zsinati tagok felelőssége, hogy mi történik a kétnapos (szeptember 28-29) tanácskozáson - fogalmazott Bölcskei Gusztáv. A püspök azért nevezte hasznosnak a mostani ülést, mert mint mondta, a törvényalkotás kényszerétől függetlenül tanácskozhatnak arról, amit valóban fontosnak éreznek. – Ha találkozik az, ami bent történik az ülésteremben és a folyosón vagy a fehér asztalnál, és ezek nem egymás ellentétei, illetve nem az egyik lekicsinylése, kigúnyolása, akkor valóban rendkívüli lehet ez az ülés – tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

Több a hívő, de üresebbek a templomok

A püspök prezentációjában látképet adott a református egyház jelenlegi helyzetéről. Beszámolt arról, hogy az elmúlt húsz évben növekedett ugyan az istenhívők száma, azonban jóval kevesebben járnak templomba, mint korábban. A statisztika szerint, ha így folytatódik a tendencia, akkor negyven év múlva harmadával kevesebben járnak majd templomba, mint most és ezen belül is jelentősen csökken a középkorúak és a fiatalok aránya. Bölcskei Gusztáv szólt arról is, hogy a vallásosok aránya legnagyobb mértékben a „hit sivatagában", Németországban zuhant. A volt szocialista országok közül Magyarország a térség harmadik legrosszabb értékét mutatja, vagyis egyre többen maradnak távol a különböző egyházi alkalmaktól. Az egyházfinanszírozással összefüggésben a püspök azt mondta: a református egyház költségvetésének 32 százalékát fordítják egyházi feladatok elvégzésére és 68 százalékban az államtól átvett feladatokra; ennek döntő többségét az oktatás finanszírozása teszi ki.


A népszámlálás segítséget adhat


Konkrét leltár elkészítésében segíthet a mostani népszámlálás – mondta felszólalásában a dunamelléki egyházkerület főgondnoka. Tőkéczki László szerint fontos megismerni a reformátusság, a gyülekezetek összetételét és megtudni, kik azok, akiknek szakembereik, illetve lehetőségük van arra, hogy segítsenek a református egyház tagjainak számát bővíteni.

A balatonszárszói rendkívüli zsinaton a többi közt tárgyalnak az egyházi szolgálat feladatairól, a lelkészképzésről, gazdálkodási és társadalmi kérdésekről. A rendkívüli ülés összehívásáról májusban határoztak az egyházi vezetők, azért, hogy olyan kérdéseket vitathassanak meg, amelyekre a zsinat rendes ülésein nincs lehetőség.

Fekete Zsuzsa

Kép: Rácsok András, Kalocsai Richárd