Segítő kéz

A felvidéki Zalaba községbe látogatott el a budai gyülekezet néhány önkéntese, ahol a maroknyi kis gyülekezet még az év elején hozzálátott a templom felújításához. Könyvvásárral, arcfestéssel és gyermekek lovagoltatásával gyűjtöttek a gyülekezet számára egy helyi fesztiválon. Olvasónk beszámolója.

A tetőzet elbontása után bekövetkező felhőszakadás komoly károkat okozott a zalabai templomban, így a korábbi felújítási munkálatok mellett további költségek merültek fel. Ez a tény többeket arra indított, hogy valami módon segítsük a gyülekezetet, hogy Isten házát rendbe tudják hozni, és egyben a község lakosai felé is üzenjék: Itt vagyunk, várunk benneteket is! Gyertek! Van hely számotokra közöttünk!



A viharkárok által megrongálódott kis zalabai református templom felújításának támogatására jótékonysági akciókat tartottunk a helyszínen, a zalabai falunapon a helyi kis gyülekezet támogatására. A háromszáz lakosú kisközségben az alig húsz fős református gyülekezet számára kívántunk segítséget nyújtani, hogy a templom felújítási költségeihez ilyen módon is tudjunk támogatást nyújtani.

A budai gyülekezetben a természetbeni adományokból nagy mennyiségben összegyűlt használt könyvet vittük ki a gyülekezeti busszal és a budai önkéntesek a helyiekkel közösen részt vettek a zalabai Szikince fesztiválon. A céladomány gyűjtése mellett fontosnak tartjuk, hogy egy adott község világi alkalmain a helyi egyházközség megjelenjen a maga tevékenységével, melyet a közösség egésze érdekében végez. A könyvbörze mellett volt arcfestés a gyerekeknek és a lelkésznő férje az érdeklődő gyermekek lovagoltatásában segédkezett. Ezek bevétele is a templom javára került felajánlásra.

A templom javára rendezett jótékonysági akciók bevételét még aznap este átadtuk a zalabai kis gyülekezet idős gondnokának és feleségének, akik meghatottan, könnyes szemmel vették át az adományokat. Hálás szívvel köszönték a segítségünket a jótékony akciók megszervezésében és az ezen felül is kapott céladományokat és egyéb támogatást, amit már eddig kaptak.

A korábbi felhívásunk alapján Kéry Bence közbenjárására Ewa Zsolt építész térítésmentesen elkészítette a templom műszaki állapotának felmérését. Hálásan köszönjük a segítséget. A szakvéleményét már korábban postán kiküldtük az ottani szakembereknek. A segítségre még továbbra is szükség van, erről bővebben itt olvashatnak.

Isten segítségével reméljük sikerül majd a templom felújítását elvégezni, mely a maroknyi kis gyülekezet számára lehetetlennek tűnő feladat, de Istennél minden lehetséges.

Isten megerősítő mosolyát éreztük, amikor a könyvbörze vásárlói között egy a budai gyülekezetben 2013-ben felnőtt konfirmáción résztvevő, innen származó fiatalemberrel találkoztunk össze! Isten megüzente: Ami összetartozik, az össze is találkozik!

Hordozzuk imádságban az ő életüket, hogy az Úrban bízva tudjanak reménységgel nézni a holnap elé! Minden további támogatást köszönettel és Isten iránti hálával fogadnak!

Csenki Zsuzsanna
diakóniai gondnok
Budai Református Egyházközség

Ha olvasóink közül mások is szeretnék segíteni a zalabai templomfelújításban, ezen az oldalon olvashatnak bővebben a segítségnyújtás lehetőségéről.
A beszámolóban említett Szikince fesztiválról pedig itt találhatnak még több fotót.