Sokkal több

A közbeszéd gyakran szól arról, hogy nem figyelünk egymásra, a válság pedig az adakozó kedvűeket is eltántorítja a segítségnyújtástól. A Magyar Református Szeretetszolgálatnál egészen mást tapasztalnak; egyre több, ajándékokkal teli cipősdoboz érkezik a karácsony közeledtével, hogy jó szándékú emberek ismeretlenül is megajándékozzanak rászoruló gyerekeket.

Tegyük szebbé apró figyelmességekkel egy gyermek karácsonyát – erről szól a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) cipősdoboz akciója, illetve ennél sokkal többről.
– Az ünnep előtt segítünk azoknak a gyerekeknek, akinek semmilyen ajándék nem jutna karácsonykor a szűkös családi költségvetés miatt. Számos helyen gondolni sem tudnak ajándékozásra, sőt még az is gondot okoz, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra – mondja Gilicze Réka, a szeretetszolgálat szóvivője.

A szeretetszolgálat évek óta meghirdeti cipősdoboz akcióját, és arra kérik a segíteni vágyókat, hogy töltsék meg a dobozokat olyan apró ajándékokkal, amelyeknek akár a saját gyerekük, unokájuk, ismerősük is örülne. Az MRSZ honlapjáról néhány hasznos tipp arról, mivel érdemes feltölteni a gyerekeknek szánt ajándékdobozt.
- hogy többet mosolyogjanak: édességekkel, fejlesztő társasjátékokkal
- hogy ne fázzanak: meleg sapkával, sállal, kesztyűvel, zoknival
- hogy egészségesek maradjanak: fogkrémmel, szappannal, tusfürdővel, samponnal
- hogy fejlődjenek: füzettel, tollal, tolltartóval, kifestővel, színes ceruzákkal.

A megtöltött dobozokra érdemes ráírni, hogy milyen korú lánynak vagy fiúnak szánják az ajándékot, így a csomag ahhoz jut el, aki valóban a legjobban örül majd neki.

A szeretetszolgálatnál számos olyan adakozóról tudnak, ahol családi „programmá" vált a segítségnyújtás.
– Ismerünk olyan családokat, ahol együtt gyűjtik össze az apró ajándékokat, és a gyerekek is segítenek a meglepetés elkészítésében. Így már egészen kiskorban megtanulják a gyerekek, hogy adni jó, és természetessé válhat az életükben az adakozás.

Az adakozás értékes személyes kapcsolatokat is hozhat – mondja Gilicze Réka.
– Támogatóink jelezték, hogy az ajándékon túl egy kedves személyes üzenetet, levelet, vagy bibliai igét is tettek a csomagba, majd levelezés és később személyes kapcsolat alakult ki az adakozó és az ajándékozott között. Voltak, akik már gyülekezeti tábora is együtt mentek nyáron. Ezek a kapcsolatok hosszú távúak és mindenki számára nagyon értékesek lehetnek.

A december 15-ig tartó akcióban tizennyolc helyen gyűjtik az ajándékokat. A gyűjtőpontok listáját a jobbadni.hu oldalon olvashatják. A csomagokat magyarországi és határon túli magyar gyerekek kapják meg. A református szeretetszolgálat szóvivője úgy fogalmaz: az ajándék azt is kifejezi, hogy törődünk olyan emberekkel, akiket nem is ismerünk és esetleg távol élnek tőlünk.
– Számos alkalommal előfordul azonban, hogy a csomagokat a környékbeli rászorulók kapják meg. Ezekben az esetekben az ajándékozottak akár a gyülekezetbe is könnyebben ellátogatnak, hiszen látják, hogy helyből jön a segítség. Azt mondják, hogy válság van és mindenki magával törődik, de mi egészen mást tapasztalunk. Ha jó célt mutatunk, akkor az emberek megnyílnak, és szívesen támogatnak másokat.

Tavaly csaknem tízezer doboz ajándék gyűlt össze a szeretetszolgálatnál.

A cipősdoboz akcióról bővebben a Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján a www.jobbadni.hu oldalon olvashat.

Fekete Zsuzsa