Szabad keresni a mélységet

Ha a bajainkat látjuk, nem azt kell kérdezni, hogy hol az Isten, hanem azt, hogy mi hol voltunk.

"Az életet nem években, hanem találkozásokban kell mérni."

Ezt, az Elie Wiesertől, Máramarosszigeten született Béke-Nóbel díjas írótól vett idézetet is választotta mottóul Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az óév búcsúztató istentiszteleten szilveszter délutánján. Mint mondta, gyakran előfordul az elmúlt évekre visszaemlékezve, hogy az akkor lezajlott találkozások jelentőségével mérjük az esztendő értékét. Így érdemes visszagondolni 2009-re is. Lehet, hogy vannak, akik erre az évre úgy emlékeznek, hogy semmi. Valami semmivé lett, valami elveszett.

Igéjében bibliai példával is élt a püspök: hozva a halászó Simon esetét Jézussal, miszerint az egész éjszaka tartó sikertelen halászat után Jézus mondta neki, menjen ki a tóra, vesse be hálóját a mély vízbe. A hitetlen Simon megtapasztalta, hogy korábban nem látott mennyiségű halat sikerült fognia.

Sekélyesedik, felszínessé válik sok minden körülöttünk - fogalmazott Bölcskei Gusztáv, majd hozzáfűzte, hogy jó Jézus biztatását, iránymutatását komolyan venni. Hiszen szabad keresni a mélységet, a felszín alatt lévő, irányító hatalmakat.

 

Debrecen (HBN)