Szerepzavar

Intézményvezető és magánember a gyülekezetben; ifjúsági csoport vezetője és apa hittanórán; spirituális vezető és szervezeti vezető; értékközvetítő referenciaszemély és a béke embere a konfliktusban; valaki, akinek mindenhez értenie kell – mindez a református lelkipásztoroktól elvárt szerep része. Talán nem kibékíthetetlenül.

Árnyalni a képet
– Számos szerepzavarba kényszerül a lelkipásztor. Ezekkel általában nem foglalkozunk, noha olyan konfliktusokat okozhatnak, amelyek más vezetői beosztásban ismeretlenek, ráadásul komoly megbetegítő folyamatokat indíthatnak el – állítja Ferenczi Zoltán lelkipásztor. Minderről egy lelkészek és gondnokok számára meghirdetett vezetőképző tréningen esik szó a közeljövőben.
– Szeretnénk a római katolikus egyház értékvilágából eredő lelkészközpontúság képét árnyalni, visszatérve a hagyományos zsinat-presbiteri modell szemléletéhez. Októberi hétvégénken a református lelkipásztorok és a szolgálatban legközelebbi munkatársaik közösen gondolkodhatnak szerepeikről és megoldásokat kereshetnek egy szakember segítségével – tette hozzá a szervező.

A konfliktus munkaeszköz
A Határkérdések a lelkipásztori szerepek és szerepzavarok területén elnevezésű tréning közvetlen hangvételű beszélgetésein és az ahhoz társuló műhelymunkán a vezetői szerepek és szerepzavarok megjelenítése mellett önismereti, szervezetelméleti, vezetéselméleti és konfliktuskezelői kompetenciákat is fejlesztenek majd.
– Ha konfliktus adódik egy szolgálat során, attól sokan máris megrettennek, és mindjárt azt kérdezik, hol rontották el. Abban szeretnénk segíteni, hogy a gyülekezetvezetők tudatos munkaeszközként használják a konfliktusos élményeket – fogalmaz a lelkipásztor. A tréningen a résztvevők által megélt és felvállalt konfliktusos szituációkat fogják elemezni Donáth Attila szervezet-fejlesztési tréner, szupervízor irányításával, Ferenczi Zoltán ugyanakkor megerősítette: senkit nem kényszerítenek a kitárulkozásra.

Leegyszerűsíteni az életet
A képzést a Kecskemét közelében található Emmaus házban tartják, ahol már több alkalommal rendeztek hasonló tréninget.
– A kultúra ugyan változik, de a régi értékek nem, ezeket azonban értelmezhetővé kell tenni a ma embere számára – fogalmazott érdeklődésünkre Ferenczi Zoltán. A szervező hozzátette, bár nem kreditpontos a képzés, a lelkészek és a gyülekezeti munkások a 21. században használható tudásra tehetnek szert ezúttal is a tréningen.
– Ha valaki azzal a szándékkal jön, hogy saját, akár egymásnak is ütköző szerepeivel foglalkozzon, a kapott eszközök segítségével tudatosíthatja azokat és eligazodhat bonyolult világukban. Ezzel leegyszerűsödik az élete, és több választ találhat arra, hogy hogyan végezze jól lelkipásztori, gondnoki vagy presbiteri szolgálatát.

A Határkérdések a lelkipásztori szerepek és szerepzavarok területén elnevezésű tréninget október 19., péntek és október 21., vasárnap között tartják a Kecskemét melletti Emmaus házban.
A részvételi díj 14 000 Ft/fő, amely magában foglalja az elszállásolást és a napi háromszori étkezést.
A képzésre szeptember 30., vasárnapig várják a jelentkezéseket a ferenczi.zoltan.ms@t-online.hu email-címen.

Jakus Ágnes 

Kép: Füle Tamás, Kalocsai Richárd