Szeresd a gyilkost!

Ahol a törvény elítél, ott Isten felment – vallja a református börtönmisszió vezetője, és hozzáteszi azt is, hogy a bűnöst szeretni kell. De hogyan lehet szeretni Anders Breiviket, a norvég tömeggyilkost?

 

Hátborzongató pillantás

A legutóbbi hírek szerint őreit már a pillantásával is rettegésben tartja Anders Breivik. A harminckét éves norvég férfit Oslo mellett tartják fogva, mert júliusban hidegvérrel megölt hetvenhét embert. Várhatóan még hosszú évekig raboskodik majd az Ila börtönben, ahol nem beszélhet rabtársaival sem. A közelmúltban az illetékes norvég miniszter bejelentette, új börtönőröket vesznek fel, hogy egy-egy őrnek ne kelljen túl sok időt a tömeggyilkos közelében töltenie.

Nem félnék!

Nem félnék, ha be kellene mennem Breivikhez, de feszült lennék – állítja a református börtönmisszió vezetője. L. Molnár István sok „nehéz fiú" között éli az életét és számos csodát, megtérést látott már a rácsok mögött.
– Azért lennék feszült Breivik közelében, mert lehet, hogy ez az egyetlen alkalom, az egyetlen lehetőség, hogy tegyek valamit érte. Lehet, hogy ezután megkeményedik, és örökre elfordul önmagától, embertől, Istentől. Nekem a lélekmentés a feladatom. Elvezetni Istenhez egy elvetemült gyilkost. Más út nincs.

A bűnt gyűlölni kell

Vitatkozom a református lelkipásztorral és azokról a tönkrement, szomorú, gyászoló családokról beszélek, akik elvesztették gyermekeiket, szeretteiket és egy életen át sebeket hordoznak majd.

 

- Külön kell választani a bűnt és a bűnöst. A bűnt gyűlölni kell, de a bűnöst szeretni –magyarázza L. Molnár István. – Jézus a bűnösökért jött, de a bűn ellen van. Valóban nem könnyű szeretni valakit, aki elvette emberek életét, de nekem akkor is szeretnem kell őt. A gyilkosnak nincs lehetősége visszaforgatni az idő kerekét, ott állni újra a gyilkosság előtti időpontban és választani, megteszi-e a szörnyűséget. A tettét elkövette, ez már befejezett dolog, de a jövő nyitva áll, hogy hívőként segítsünk rajta.

Aperitif a börtönben

A börtönmisszió társadalmi haszna mindenütt a lélekmentés és alakítás. Egyfajta aperitif, vagyis a fogvatartott belekóstolhat abba a lelki közösségbe, amit előtte valószínűleg nem ismert. Megérezheti mit jelent krisztusi közösségben lenni, Bibliát olvasni és szabadulása után is vágyakozik majd erre.
- Nincs bocsánat arra, hogy Breivik megölt, kivégzett hetvenhét embert. A hozzátartozók, a családtagok természetesen gyűlölik őt. Ha az emberben indulat van, akkor nem krisztusi módon gondolkodik, de meg kell őrizni az ember krisztusi formáját. Ez nem könnyű, mert sok sebbel, szenvedéssel, fájdalommal jár.

Tiszteletben tartani

- Nem lehetnek előítéleteim, mert akkor az egész munkám hiábavaló volna, és azt sem tudom, hogy mit mondanék, mikor belépnék Anders Breivik cellájába. Attól függ, hogyan fogadna. Börtönlelkészként nem lehet tolakodnom. Egy ember méltóságát, akkor is tiszteletben kell tartani, ha az gyilkos. Isten is tiszteli és szereti az embert. Amit én nem tudnék elvégezni abban a légkörben, megtenné a Szentlélek, csak lehet, hogy évtizedeket kell várni rá.

Ahol a törvény elítél, ott Isten felment

Isten szeretete által egy gyilkos is meggyőzhető – vallja L. Molnár István. Egy amerikai példát hoz, ahol egy halálraítélt megtért a börtönben. A férfi a halálos ítélete után még hét és fél évet várakozott a kivégzésére. Közben megváltozott, megbánta bűneit. Könyvet írt, amelyben megfogalmazta, hogy mennyire másképpen látja megtérése óta világot, az őrt, az áldozatát, az édesanyját, a csillagokat, a növényeket, Istent, mindent. A férfit kivégezték.
– Halálra ítélték, mert gyilkolt. Ez a törvény. Mint megtért ember azonban, örök élettel rendelkezik. Ahol a törvény elítél, ott Isten felment.

Az emberi arcunk a törvény felé fordul, a másik az Isten felé – mondja a lelkész. – Én Isten előtt képviselem a fogvatartottat és odavezetem Istenhez. Kivárom, amíg beengedi a szeretetet, Krisztust az életébe, addig minden csak falra hányt borsó.

Elkövethet újabb szörnyűségeket

A skandináv országban hatályos törvények szerint Anders Breivikre terrorizmus miatt 21 év börtön szabható ki, de akkor is legfeljebb 30 évet kaphat, ha emberiség elleni bűntett miatt vádolják meg. Norvégiában nincs ténylegesen letöltendő életfogytiglani büntetés. Vajon kiengedhető-e egy ilyen ember a börtönből?
- Lehet, hogy jogilag szabad lesz a férfi, de a bűn nem törölhető ki. Ha nincs bűnbocsánat, hiába szabadul ki a falak közül, a bűn ott marad rajta és elkövethet újabb szörnyűségeket, akár még drasztikusabb dolgokat is – véli L. Molnár István.
- Ha megtérne, képtelen lenne akár a gyilkolás gondolatát is elfogadni. Ha megtér Breivik, akkor kiengedhető, ha nem, akkor viszont... Persze kijön a börtönből, de valószínű, hogy a hetvenhét áldozat hozzátartozójának valamelyike kivégzi. Nagy esély van erre, de ezzel a probléma nincs megoldva.

Fekete Zsuzsa 

Ön mit tartana jó megoldásnak? Ha Önön múlna, mit tenne Anders Breivikkel?
Ossza meg velünk gondolatait a Parókia portál
Facebook oldalán