Tájékoztatás a Zsinati Tanács nyugdíjügyben hozott határozatairól

A MRE Kommunikációs Szolgálata az alábbi tájékoztató közlésére kérte portálunkat:

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke Dr. Szabó István január 7-én az egyházkerületi lelkészértekezlet közösségében tartott beszámolójában egyebek mellett a lelkészi nyugdíjakról és a Református Lelkészi Nyugdíjintézet finanszírozásáról is szólt. Püspök úr, aki az MRE Zsinati Tanácsa tagja és az Elnökségi Tanács részéről a nyugdíjügyek referens püspöke, félreérthető kijelentéseket tett a dunamelléki református portál, a parokia.hu beszámolója szerint – amelyet a 2013. január 20-i Református Lapja is átvett –, ezért szükségesnek tartjuk a teljes körű tájékoztatást.

A püspöki beszámolóban elhangzott, hogy a zsinati tanács döntése értelmében az egyházi nyugdíjintézet ettől az évtől már nem kap támogatást a közegyháztól. Ezzel szemben az MRE Zsinati Tanácsa 2012. december 5-én, az Egyház 2013. évi közegyházi (országos feladatokat finanszírozó) költségvetése elfogadásakor 129.200.000 (azaz százhuszonkilencmillió-kettőszázezer) forint támogatást szavazott meg a Református Lelkészi Nyugdíjintézet működéséhez és feladatellátásához (konkrétan a közegyházi költségvetés II.10.3.1., II.10.3.2. és III.1. sorain). A Zsinati Tanács arról is határozott, hogy a Nyugdíjintézet 2012.évi gazdálkodása zárását követően, a közegyházi gazdálkodás elmúlt évi eredménye függvényében, szükség esetén, további támogatást bocsát a Nyugdíjintézet részére, hogy zökkenőmentesen láthassa el feladatát. Ebből következően a Református Lelkészi Nyugdíjintézet nem szorul tartalékai felélésére.

A Magyarországi Református Egyház nyugalmazott lelkipásztorai nyugellátását az Egyház szavatolja. A Református Lelkészi Nyugdíjintézetet a Magyarországi Református Egyház Zsinata hozta létre, s mint ilyen az Egyházon belül működő önálló jogi személy. Az Egyház az általa létrehozott Református Lelkészi Nyugdíjintézeten keresztül teljesíti – a Zsinat által elfogadott rend szerint – az aktív, szolgálatban álló lelkipásztorok utáni TB-, és minimálnyugdíj jogosultság megszerzéséhez szükséges befizetéseket, valamint a nyugállományú lelkipásztorok nyugdíjkiegészítésének kifizetését.

A Magyarországi Református Egyház gazdálkodása - a Zsinati Tanács elmúlt esztendőkben hozott döntéseinek is köszönhetően – kiegyensúlyozott és megbízható, ily módon a lelkészek nyugdíjkifizetése és a Református Lelkészi Nyugdíjintézet működésének háttere is biztosított.



MRE Kommunikációs Szolgálata

Tarr Zoltán

2013. január 30.