Találkozzunk!

Több mint egy hete összeállt az idei Csillagpont részletes programja, a találkozóra pedig már szerkesztőségünk is készül. Íme egy kis előzetes, mivel várjuk a fesztivál idején olvasóinkat, valamint ízelítőt adunk néhány dunamelléki kötődésű programból is.

Igazi időutazásra kínál alkalmat az idei Csillagpont helyszíne. 2013. július 23. és 27. között Mezőtúr városa fogadja be a református ifjúsági találkozót a valamikori mezőtúri mezőgazdasági főiskola épületeiben. Számos jól felszerelt tanterem, zegzugos folyosók, tágas külterek várják a programszervezőket.

Szerkesztőségünk munkatársaival ezúttal az 
Állattartás gépei laborban találkozhatnak a fesztiválozók. A találkozó ideje alatt kiállítással várjuk az érdeklődőket, mellyel ablakot nyitunk a munkánkra: nézz be, beszélj hozzánk, tanuljunk egymástól! Pihenésre, játékra, beszélgetésre, olvasásra, filmnézésre, csendes félrevonulásra alkalmas zugokkal várunk.

Aki ellátogat hozzánk, beleolvashat a Közös(s)Ég Magazin szóvirágaiba, és a Karakter magazin második számába. A Dunamelléki Református Egyházkerület időszakos kiadványába a Parókia portálon megjelent írásokból válogatunk, amit különösen is ajánlunk a fiatalok figyelmébe. Íme néhány cikk a tartalomból:

Kultúrátlanok
"Mai fiatal vagyok, és ez nemcsak azt jelenti, hogy ma az úgynevezett fiatalok közé tartozom. Én is „az a bizonyos" vagyok. Mint ilyen, szeretnék a nagyvilág elé tárni valamit: nekem és barátaim egy részének van egy problémánk. Úgy érezzük, nincs kultúránk"
Munkatársunk véleménycikkét a magyar kultúra napján olvashatták.

Utazás tisztán
Magányos, üres, megbélyegzett - így érezhette magát az a furcsa vallásalapító, akinek éveken át a nevét sem bírta hallani. Később, amikor ő is átélte, milyen a teljes elhagyatottság, arra is rájött: nincs ezzel egyedül. Jézus Krisztus is szenvedett. A drogosokért is – Kubiszyn Viktor megdöbbentő vallomása.

Nem csak a tudósnak
Tényleg Isten szava a Biblia? Van, aki számára elkerülhetetlen a kárhozat? Májusban két református, egy pünkösdi, egy reformált baptista lelkipásztor és a Hit Gyülekezetének egy lelkésze vetette latba legjobb tudását, hogy a református egyetemisták előtt megfogalmazza saját és egyháza véleményét a kényes és sokszor bonyolult teológiai kérdésekről.

LITER' irodalmi kávéház
Szintén az Állattartás gépei laborban kapott helyet az a literatúra-tér, mely az irodalom mélyebb és lazább rétegét kedvelőknek is maradandó élményt nyújt. Rövidebb-hosszabb időre is be lehet látogatni, akár csak egy irodalmi teázásra, társas és egyéb játékokra, a Csillagpont által felvetett kérdések elmélyítésére. Az irodalmi kávéház állandó installációnál egy-egy kor meghatározó irodalmi alakjaival ismerkedhetnek meg a fesztiválozók. A kávéházi programokon a megrendelt ital mellé egy-egy irodalmi művet is fogyaszthatnak az vendégek, és akár próbára tehetik tudásukat az irodalmi vetélkedőn.
Reggelenként elcsöndesedésre is lesz lehetőség, hiszen a tízféle áhítat közül Bölcsföldi András, a budapesti teológia spirituálisa „Csávós" áhítatait hallgathatják meg, melyen a férfi identitás kerül előtérbe. Mit mond a Biblia a férfiról? Mit jelent ma férfinak lenni? „Mint Jézus Krisztus jó vitéze" – ilyenek a férfiak?

Civilben
Fiatalkorában hangzatos tanulmányokat írt arról, hogy meg kell szüntetni a püspöki
tisztséget – megváltozott a véleménye, vagy a sors fintora, hogy mégis püspök lett. Szereti a jó könyveket, a tartalmas vitákat, a focit, a mások számára nehéz fordítás pedig pihenteti. Beceneve Szajuz, avagy beszélgetés civilben címmel szerveznek beszélgetést Bogárdi Szabó Istvánnal, július 26-án pénteken. A dunamelléki egyházkerület püspökét életének meghatározó pillanatairól Jakus Ágnes, a Parókia portál munkatársa fogja kérdezni.

Kapcsolatambulancia
Én nem lehetek én, ha te nem vagy te. Identitás mások által? Igen, az ember kapcsolataiban lesz emberré. Kinek élek? Minek élek? Kivel élek?
A kérdések sokféleképpen előkerülnek életünk során. A válaszokat keressük. A válaszok változnak. A válaszok velünk együtt érnek. Ez most csak egy „szólampróba rólam". Interaktív előadás, mese, játék, csend és jó beszélgetés háromszor másfél órában Fodorné Ablonczy Margit, a Dunamelléki Református Egyházkerület ifjúsági lelkészének vezetésével. A háromnapos sorozat egyfajta tréning, amely a kapcsolataink megértésében és rendezésében kíván segíteni.

Gyülekezetépítés
Harmathy András, Kiss Sámson Endre, Zámbó András dunamelléki lelkipásztorok képes és képtelen beszámolói a Lehetőségek Piacán szerdától-péntekig. Diadalmas és kudarckönnyes bizonyságtételek az új gyülekezetek beindulásáról, szárnyrakeléséről és jelenlegi küzdelmeiről. Mindez motivációs és tapasztalatcserés célzattal, hogy akik hasonló helyzetben vannak, inspirációt és ötleteket nyerjenek. Szó esik a gyülekezetplántálás Szentlélek általi indításáról, a plántáló és plántált gyülekezetre gyakorolt hatásokról. Az interaktív eszmecserére nemcsak a lelkipásztorokat várják a szervezők, hanem mindenkit aki szívesen vesz részt a gyülekezeti munkában.


A fenti néhány esemény csak ízelítő a Csillagpont gazdag programkínálatából. A részletes programot témakörök és helyszínek szerint rendezve, napokra lebontva a találkozó hivatalos honlapján, a www.csillag.reformatus.hu oldalon olvashatják.