Te tudod, hol van?

Ebben a játékban az volt a jó, hogy nehéz volt és össze kellett fognunk. Építsünk hidakat? Mi akar ez lenni?

Keresem a helyem, te tudod hol van? címmel a 13-14 éveseket szólítja meg a Dunamelléki Református Egyházkerület konfirmandus evangelizációs rendezvénysorozata. Azokat a fiatalokat, akik élmények alapján gondolkodnak a világról, és konkrét cselekvések alapján keresik a helyüket. Egyházunk vajon ad a helyet nekik? Van feladata, van értéke ma gyülekezeteinkben ennek a korosztálynak? Ki, hogyan és mit tud nekik mondani az évezredes, évszázados értékekről? Hogyan lesznek ők egyháztagokká? Akarnak azok lenni? Épül híd feléjük, hogy közeledhessenek? Ezekkel a kérdésekkel indítottuk útjára idén a konfirmandus evangelizációkat, amelynek fő témája az egyház.

Elsőre nem is értik

A konfirmandusok elsőre nem is értik mit akarunk. Rajzoljuk le a másikat úgy, hogy oda sem nézünk? Egy ceruzával rajzoljunk tízen? Építsünk hidat szívószálakból? Mi akar ez lenni? Labdadobálás egymás térfelére, leülés 144-en egyszerre? Próbatétel, vagy vicc?

Surányi Zoltán élménypedagógus nagyszerű gondolatsora valósul meg most 8 egyházmegye konfirmandus evangélizációs programjában. A játékok, az áhítat a bizonyságtétel, az evangélizáció sorra veszi a lehetőségeket a kapcsolatépítésre egyházunkban. Játékok és csoportfoglalkozás, mély és vidám együttlét órái bontakoznak ki ezen a napon. Könnyek és kacagás, csend és tapsvihar – énekszó és csillogó szemek.


Különböző hidak

Az eddigi három helyszínen a fiatalok nagy élményekkel tértek haza: „Mikor lesz a következő?” – kérdezték sokan.
A hidak ugyan minden csoportban másmilyenek lettek – ha egyáltalán elkészültek, de ennek is fontos tanulsága van: hiszen hidat építeni nem egyszerű még szívószálakból sem. Hát még, ha arra gondolunk, hogy két ember között, két gyülekezet között, vagy a gyülekezet és a konfirmandusok között milyen nehézségei vannak ennek. S mindez azért lehetséges mégis, mert volt Valaki, aki vállalta, hogy hidat épít, sőt Ő maga lett híddá Isten és ember között. A csoda megtörténik ma is, a lehetetlen lehetségessé lesz: ifjak döntenek Jézus Krisztus mellett, s vágyakoznak arra, hogy tartozzanak egy szeretet-közösségbe, ahol várják őket és feladatot adnak nekik.
Az általuk írt mondatokból idézek:„Az ragadott meg, hogy nem nagyon ismertük egymást, és mégis nagyon jó volt a csapat!”„Az utolsó pillanatig nem hittem, hogy megépül a híd!”„Ebben a játékban az volt a jó, hogy nehéz volt és össze kellett fognunk!”„Ez a hídépítés olyan, mint az egyház: közös cél, összefogás és figyelmesség kell hozzá!”„Az egyházról az jut eszembe, hogy mi vagyunk a jövő nemzedék, és ez nem kis felelősség!”


Áldott konfirmációt kívánunk minden fiatalnak, valódi döntéseket és szívből jövő, életes fogadalomtételek tapasztalatát és imádságos szívet, hűséget minden gyülekezetnek!

Öt egyházmegye még várja a fiatalokat, s a szervező gyülekezetek nem kis áldozattal, ám annál nagyobb örömmel fogadják be a gyülekezetek kis csoportjait:

2011. május 7. szombat de. 10-14 GÁRDONY - Vértesaljai egyházmegye
2011. május 14. szombat de. 10-14 PÉCS – Baranyai egyházmegye
2011. május 28. szombat de. 10-14 ÓCSA – Délpesti egyházmegye
2011. június 4. szombat de. 10-14 GÖDÖLLŐ – Északpesti egyházmegye
2011. október 2. vasárnap du. 15-19 RÁKOSKERESZTÚR – Bp. Északi egyházmegye

Fodorné Ablonczy Margit
egyházkerületi ifjúsági lelkész

Forrás: Dunamelléki Református Egyházkerület www.raday28.hu

Ide kattintva elolvashatja a programról szóló korábbi írást.