Terjedő pánik Japánban

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek.

Tokió és a Fukusima-1 atomerőmű térsége között nehéz az összeköttetés, mert mindenki fél a radioaktivitástól - mondta a szeretetszolgálat csoportvezetője. Osgyán Dániel hozzátette: eredeti tervük az volt, hogy a helyiekkel együtt viszik el az adományt a térségbe, de erre nem lát esélyt. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra. Osgyán Dániel szerint Japánban kezd eluralkodni a pánik.

Vidéken az első információk szerint a víz- és az élelemellátottság a legkritikusabb, áram sem igen van az érintett területen. Az embereket igyekeznek közösségi szállásokra terelni, de étkeztetésüket nehezen tudják megoldani - mondta Osgyán Dániel. Japánban a március 11-ei földrengés és az azt követő cunami miatt hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és korlátozták az áramellátást. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt. Honsú-sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy túlélőket találnak.

A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és eltűntek számát. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.

A pénteki rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőmű telephelyét érintette komolyabban. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály - a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 1000 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.