TestvérHáló

Az alulról jövő kezdeményezés célja, hogy a külhoni magyarság szórványban élő közösségeit arra ösztönözze, ismerjék meg egymást, vegyék fel a kapcsolatot egymással, ezzel is erősítve magyar identitásukat.

December 3-án pénteken Vajdahunyadon két református szórványközösség, egy erdélyi és egy vajdasági református gyülekezet létesített egymással testvérkapcsolatot.
A kezdeményezést a dél-erdélyi Lupény és a délvidéki dél-bánsági Torontálvásárhely közösségei indították el.

A rendezvényen a bánsági szórványgyülekezetek képviselője, Gyenge Károly lelkipásztor is jelen volt, aki köszöntötte a Hunyad megyei közösséget, hangsúlyozva, hogy fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a hasonló körülmények között, szórványban élő testvérközösség életében.
Ősz Sándor Előd lelkipásztor-levéltáros előadást tartott Húszéves az újraalakult Hunyadi Református Egyházmegye címmel, valamint Magyari Hunor és Szántó Tünde mutatta be A Hunyadi Református Egyházmegye templomai című albumot, amely a régió templomi örökségét kitűnő fényképekkel és történeti áttekintéssel dokumentálja.

A nemzetpolitikai államtitkárság közleménye szerint a szórványmagyarok egymás közötti kapcsolatainak kiépülését, azokat erősítő kezdeményezést a magyar kormány is támogatja. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, zsinatunk rendes világi tagja elmondta továbbá, hogy "valamennyiünk kötelessége és öröme is egyben", hogy felvállaljuk minden egyes magyar ember, magyar közösség együvé tartozását és boldogulását.    A helyettes államtitkár asszony külön örömét fejezte ki, hogy a régióban elindult ez a kezdeményezés, amely céljául azt tűzte ki, hogy szórványban élő közösségek kapcsolatra lépjenek egymással, fogjanak össze és hozzanak létre élő és gyümölcsöző kapcsolatot.

A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem tesz különbséget magyar és magyar ember között, hiszen mindenki egyformán fontos Magyarország számára.