Tizenkétmillió forint Nagykovácsinak

Az ország református gyülekezeteinek október 31-ei perselypénzéből eddig tizenkétmillió forint folyt be a Nagykovácsi Református Gyülekezet templomépítési munkálatainak megsegítésére.

A zsinat 2009-ben döntött úgy, hogy október utolsó vasárnapjának perselypénzét országszerte összegyűjtik egyházunk egy-egy kiemelt feladatának finanszírozására.

Már a belső vakolásnál tartanak

A fővárostól hat kilométernyire fekvő nagyközség új református templomának alapkövét már 2007-ben lerakták. A munkálatok rövid megtorpanás után új lendületet vettek 2009 augusztusában, amikor Varga Róbert, korábbi pasaréti lelkipásztor átvette a gyülekezet vezetését. Akkor már álltak a falak, azóta pedig elhelyezték a nyílászárókat, a toronyra felhelyezték a toronysisakot és a csillagot, kívülről bevakolták az épületet és újraszigetelték az aljzatot. Túl vannak a tereprendezésen is, jelenleg a belső vakoláson és a villanyszerelésen dolgoznak a szakmunkások. A fűtés beszerelését nyárra tervezik. A lelkipásztor reméli, hogy az év végére felszentelhetik a templomot.

 

Jókor érkezett az adomány

Varga Róbert elárulta, jókor érkezett az összeg, hiszen csak a belső vakolás 2,7 millió forintba kerül, az orgonára és a harangra pedig még gyűjtenek. A gyülekezet kapott adományokat külföldről is: huszonöt, neogótikus stílusú tölgyfapad érkezett Svájcból, miután ott bezártak egy református templomot. – A berendezés jól fog illeni a Kós Károly stílusában emelt épülethez – vélekedett Varga Róbert. A lelkész úgy véli, a saját adakozókedvük is megnőtt, noha, mint mondta, a nagykovácsi gyülekezet szintén támogatott más gyülekezeteket már korábban is.

Növekszik a gyülekezet

Azért volt szükség új templomra, mert az akként funkcionáló sváb ház életveszélyessé vált. Emellett a gyülekezet is kinőtte az épületet, az utóbbi egy évben ugyanis 155-ről 246-ra emelkedett a református gyülekezeti tagok száma a nagyközségben. A lelkipásztor arról számolt be nekünk, hogy sok falubeli és arra járó érdeklődött az új templom és a gyülekezeti élet iránt is. Hozzátette, az élénk kulturális életet élő nagyközség egyes programjainak – amennyiben azok szellemiségével a gyülekezet közösséget tud vállalni – szívesen adnak majd otthont az új templomban. Varga Róbert lelkész portálunkon keresztül ezúton is szeretné megköszönni a maga és az egész gyülekezet nevében a gyülekezetek támogatását.

Jakus Ágnes

Az új református templom látványterve itt megtekinthető.