Tízezer hídépítő

Meglátni a jót a másikban, hidakat építeni nemzetek és vallások között - a hétvégén több mint tízezeren ünneplik a sokszínű egységet Budapesten. Képek és hangulatmorzsák a Genfestről.

Ízekkel, zenével és hangos éljenzéssel telt meg a Budapest Sportaréna előtti tér. Akár dob, akár gitár szólt, nem volt nehéz táncra csábítani a tömeget.



"Azt tedd a másiknak, amit te is szeretnél, hogy veled tegyenek" – a Fiatalok az Egyesült Világért mozgalom aranyszabálya nem utópia vagy szépségkirálynői programbeszéd.
A világ nyolcvanhárom országából érkező, különböző kultúrájú és vallású fiatalok azért jöttek a magyar fővárosba, hogy felhívják a figyelmet az értelmes és nyitott párbeszéd fontosságára.



Vajon hogy írják a nevedet oroszul? Přesně tak vagy volovina? Mit írnál a bolgárok graffiti-hídjára? Pénteken a kelet-európai országok képviselői színes-szagos programokkal várták a Genfest részvevőit. Kóstolhattunk szlovák sajtot, litván kenyeret vagy orosz teát. Ez utóbbit csak kannából, mert a szamovár rosszul tűri, ha a teakeveréket belé és nem a teáspohárba öntjük.





Egy fotóbolond százat csinál – a tömegjelenetek mellett számos csoportkép készült, a lényeg: minél többen vagyunk rajta, annál jobb.





A Genfest nem marad az Aréna falai között, ma este fél hattól indul a Barátság és béke felvonulás. A fiatalok gyalog teszik meg a Hősök tere – Szent István tér – Lánchíd távot, ahol végül látványos közös koreográfiával zárják a napot. Szeptember 2-án, vasárnap délelőtt több felekezet alkalma kapcsolódik a Genfesthez. Délelőtt fél tízkor a református és evangélikus egyház szeretettel várja a protestánsokat közös angol nyelvű úrvacsorai istentiszteletére a Fasori evangélikus templomban.

Dobó Márti