Tovább kell várni az új püspökre

Halász Béla, Hertelendyfalva református lelkésze kapta a legtöbb szavazatot a délvidéki református püspökválasztáson. A döntés nem jogerős. Bácsfeketehegyen hosszas várakozás előzte meg a szavazatszámlálást. A voksolás eredményhirdetéséről a sajtót kizárták.

Két jelölt
Csete-Szemesi István püspök elmúlt 75 éves, mandátuma tavaly októberben járt le. Helyére Halász Béla, hertelendyfalvi lelkész és Orosz Attila, a Bácskai Egyházmegye esperese közül választhattak új egyházvezetőt. A gyülekezetek presbitériumai december 15-ig szavazhattak.

Nem bontották ki
Halász Béla református lelkész a helyi televíziónak azt mondta, hogy december 18-án Bácsfeketehegyen járt a szavazatbontó bizottság, de nem bontották ki a szavazatokat, „mivel az elnökség nem engedte meg azt, vagyis nem adta ki a borítékokat, ugyanis felülírták a zsinatunk döntését, ami teljesen jogtalan."

Hosszas várakozás
Hosszas várakozás és körülményeskedés után a szavazatszámláló bizottság végre elvégezte feladatát, megszámolta a szavazatokat – hangzott el a televízióban. „Feltételezem, hogy azok a személyek, akik gátolták, fékezték eddig a választás folyamatát, megpróbálják majd tovább fékezni" – véli Halász Béla, református lelkész, püspök jelölt.

Orosz Attila 14, míg Halász Béla 23 szavazatot kapott. Ez az eredmény nem jogerős, a fellebbezési idő 15 nap.

_Január végén dől el

A leköszönő püspök nem nyilatkozott az eseményekről, mint mondta leghamarabb a fellebbezési idő után áll kamera elé. Január 28-án ül ismét össze a bizottság, hogy a beérkezett fellebbezésekről döntsön. Ezután dől el jogerősen, ki lesz a Szerbiai Református Keresztyén Egyház új püspöke.

Püspöki program
A reformatus.hu korábbi összeállításában azt írta: Halász Béla szerint egyházának elsősorban lelki megújulásra van szüksége. „Azon kell igyekeznünk, hogy még inkább az Ige egyháza legyünk. A szeretetben és hitben járás gyarapítja lelkünk gyümölcseit. Ez az alapja minden más gyarapodásnak" – fogalmaz püspöki programjában a hertelendyfalvi lelkipásztor, aki a belső – a gyülekezetek és szórványaik közötti – kapcsolatok erősítése mellett a Kárpát-medencei és a külföldi kapcsolatok erősítését is szeretné elérni. Meglátása szerint egyházuknak jobban kell törődnie a családokkal, a gyermekekkel, a fiatalokkal, a presbiterekkel és a diakónusokkal, egyszóval a délvidéki református közösség minden tagjával. A püspökjelölt különösen fontosnak tartja a hitoktatás megújítását, amit szerinte egy korszerű hittankönyv bevezetésével lehetne egységessé tenni egyházukban.

Életrajz
Halász Béla 1955-ben született Zomborban. Gyermekkorát Verbászon és Szabadkán töltötte, tanulmányait is itt folytatta. A teológiát munka és család mellett Budapesten végezte levelező szakon. Házas, öt felnőtt gyermek édesapja, négy unoka nagyapja. Hertelendyfalván huszonnégy éve szolgál, emellett ő látja el Belgrád, Pancsova és a Dél-Bánát református szórványközösségeit is. Missziói előadóként tagja az SZRKE Zsinati Tanácsának, valamint az SZRKE képviselőjeként részt vesz a Generális Konvent Egyházalkotmányi Bizottságának munkájában.

Összeállította: Fekete Zsuzsa a reformatus.hu, valamint a szabadkai Pannon RTV információi alapján.