Várhatóan a román legfelső bíróságra kerül át a Mikó-per

Várhatóan a román legfelső bíróságra kerül át a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete ügyében indított per, miután az egyik vádlott parlamenti képviselő lett - ezt maga az érintett, Markó Attila közölte kedden az MTI-vel, aki a decemberi romániai parlamenti választásokon nyert törvényhozói mandátumot. 

Tájékoztatása szerint a keddi fellebbviteli tárgyalásra az ügyvédje iktatott egy iratot, amelyben értesítette a ploiesti táblabíróságot parlamenti mandátumáról.
A Mikó-perben Markó Attilát és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját első fokon három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a buzaui bíróság amiatt, hogy egy romániai restitúciós bizottság tagjaként visszaszolgáltatták a református egyháznak a Háromszék legjelentősebb tanintézményének otthont adó iskolaépületet. Silviu Clim, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját - aki a restitúciós bizottság harmadik tagja volt - három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Markó Attila szerint a táblabíróság megvizsgálja a dokumentumokat, és várhatóan a következő napokban áthelyezik az ügyet a legfelső bíróságra, így valószínűleg legközelebb ez a testület fogja már beidézni őket.
Hozzátette, hogy a per várhatóan folytatódni fog a fellebbezéstől. A három vádlottat júniusban ítélte el a buzaui bíróság, majd a per a vádlottak fellebbezése nyomán a táblabíróságra került, amely eddig egyszer sem tárgyalta érdemben az ügyet, miután kétszer is halasztást rendelt el a bíróság. 

Forrás: MTI

Fotó: erdely.ma