Várnak a Csillagponton!

Több mint egy nyári fesztivál; igényes kulturális és szórakozási lehetőség, de olyan lelki töltettel bír, amilyet más rendezvényeken nem találhatnak a fiatalok. Idén ismét lesz Csillagpont, ahová még mindig várják kiscsoportvezetők, rendezők és regisztrációs asszisztensek jelentkezését.

- A Csillagpont a Kárpát-medencei református ifjúság legfontosabb találkozási helye, ahol a gimnazisták, egyetemisták és ifjú házasok átélhetik a közösség és az együvé tartozás érzését, új ismeretségeket köthetnek és megoszthatják egymással tapasztalataikat - fogalmazott érdeklődésünkre a találkozó koordinátora. Idén nyáron ismét megrendezik a nagyszabású fesztivált, amelyre ezúttal a Nagykunságban várják a fiatalokat július 23., kedd és 27., szombat között.

Töretlen rá az igény
Éppen tíz esztendővel ezelőtt rendezték meg az első találkozót. Bodajk, Debrecen, Sárospatak, Fadd-Dombori és Tata után idén nyáron Mezőtúrra várják a kikapcsolódásra és lelki feltöltődésre vágyó fiatalokat.
- A Csillagpont iránti egyre növekvő igény azt mutatja, hogy a fesztivál fejlődik, tud újat mutatni és meg tudja mozgatni a fiatalokat, akik örömmel vesznek részt az előkészületekben és a találkozókon is. Ez a rendezvény képes értékeket adni; a színes, interaktív programok pedig szórakoztatják őket - mondta Valla Gábor.

Ami mindig foglalkoztat
Az idei Csillagpont témája az identitás. A találkozó koordinátora elárulja, őt magát is ez a témakör foglalkoztatta, amikor felfigyelt a főszervezőt kereső felhívásra.
- Éppen lejárt a munkaszerződésem, és az járt a fejemben, hol a helyem, hol bontakoztathatnám ki a képességeimet, mire szánt Isten. Ezért is jelentkeztem a felhívásra - meséli a kisvárdai fiatalember, aki október óta koordinálja a találkozó megszervezése körüli feladatvégzést. Mint mondja, a fesztivál szervezőinek legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb értéket felmutassák a fiataloknak, akik hazavihetik és továbbadhatják a Mezőtúron kapott üzeneteket.
- Az identitás témáját a tiszáninneni egyházkerület ifjúsági referense, ifj. Csomós József boncolgatja nap mint nap. A főelőadásokkal kérdéseket gerjeszt, vagyis hatalmas köveket dob az állóvízbe. Szeretnénk, ha a fiatalok az előadásait követő kiscsoportos beszélgetéseken föltehetnék a kérdéseiket, és választ is találhatnának rájuk a kiscsoportvezetők segítségével, akár a helyszínen, akár később.

Több Csillagpont?
A Csillagpont ifjúsági találkozó célcsoportja a gimnazista és egyetemista korosztály. Az utóbbi években azonban kisgyermekes családok, középkorúak és idősebbek is ellátogattak a rendezvényre.
- Örülünk, hogy a Csillagpont még mindig vonzó azok számára, akik ott voltak az első bodajki találkozón. Eltelt azonban néhány év, az akkori huszonéveseknek már van családja. Őket sem szeretnénk program nélkül hagyni, a délutáni és a kora esti idősáv programjai közül néhányat rájuk szabunk.
A koordinátor azt is elárulja, mivel serdülők és harmincas éveik elején járók egyaránt részt vesznek a találkozó elengedhetetlen kerekasztal-beszélgetésein, megeshet, hogy a fiatalabbak nem mernék feltenni a kérdéseiket, ezért szerveznek a különböző korosztályok számára más és más programokat.
- Az identitás témája mindenkit foglalkoztat, hiszen egész életen át tartó dilemma, hogy vajon ki hogyan látja saját magát, mások hogyan látják őt, Isten hogyan látja az embert, és vajon ki-ki a helyén van-e. A fiatalok a hivatásukat keresik, a családosok szeretnének jó házastársak, szülők lenni. Ezek a találkozók egyre szélesebb réteg számára fontosak az egyházban, de eljöhet az idő, amikor tanácsos lenne kettéválasztani a találkozót a korosztályok szerint.

Fiatalok a fiatalokért
- A Csillagpontot fiatalok szervezik fiataloknak. 30 munkacsoport önkéntesei 120 munkaágban dolgoznak a találkozó előkészítésén és lebonyolításán. Az önkéntesek száma egyre nő, a 2011-es találkozón 565-en voltak, idén ennél is többen lehetnek - vélekedik a találkozó koordinátora. Valla Gábor szerint az önkéntes feladatvállalás növeli az elköteleződést és a szolgálatkészséget a fiatalokban.
- Az a célunk, hogy mindannyian tudjunk közösségben gondolkodni, felelősségteljesen dolgozni és együttmunkálkodni - fogalmazott. Jelenleg kiscsoportvezetők, regisztrációs segítők és rendezők jelentkezését várják a szervezők.

Kiscsoportvezetőket keresnek
- Tatán több mint 120 kiscsoportban folyt beszélgetés, és az idei Csillagponton is hasonló számú résztvevőt várunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a kiscsoportvezetők kiválasztására és felkészítésére is - mondta a koordinátor.
A Zsinati Ifjúsági Iroda Csillagpontról szóló hírleveleiben elektronikusan értesíti a fiatalokat az előkészületek éppen aktuális fejleményeiről. A szervezők a csillagpont@reformatus.hu e-mail címre várják azok jelentkezését, akik szeretnének önkénteskedni az idei fesztiválon. A kiscsoportvezetés feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen kiscsoportvezetői gyakorlattal, és ha kiválasztották, részt vegyen legalább egy előkészítő képzésen. A profi segítők Budapesten, majd Debrecenben tartanak egy-egy hétvégi kurzust a kiválasztottaknak március 8. és 10., illetve április 5. és 7. között.


- A résztvevők itt találkozhatnak egymással, trénereikkel, az úgynevezett csillagszórókkal, és a főelőadóval is. Idén segédanyagokkal és most először internetes távoktatással is segítjük majd a leendő kiscsoportvezetők felkészülését, hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzenek az identitás témakörében - ismertette Valla Gábor. Az érdeklődők január 15-e, keddig jelentkezhetnek kiscsoportvezetőnek, a csillagszórók február 9-én, szombaton a debreceni és ezzel párhuzamosan a budapesti meghallgatáson döntenek arról, kik vállalhatják ezt a szolgálatot.

Rendezőkre is szükség van
A fesztiválozók megszokhatták, hogy a Csillagpont szálláshelyei és programjai egy helyszínen találhatók, ám Mezőtúron a programokat főként a helyi főiskola campusán rendezik meg, míg a sátrakat a közeli Erzsébet-ligetben verhetik fel a táborozók.
- A sok fedett térnek köszönhetően elkerülhető lesz, hogy az eső megnehezítse a programok lebonyolítását, ahogy az Tatán történt. Mivel könnyen lehet fedett helyszínekre vinni a programokat, idén több rendezőre lesz szükség. Minél többen vannak, annál könnyebb a helyszínek felügyelete, a fesztiválozók útbaigazítása, a színpadok berendezése - mondta Valla Gábor.

A szervezők január 20. vasárnapig várják a fenti e-mail címen a 18. életévüket betöltött segítők jelentkezését egyoldalas önéletrajz és fénykép mellékelésével, ahogy azokét is, akik a regisztrációnál szeretnének segíteni a tábor kezdetén.
- Az önéletrajzra azért van szükség, mert ha valaki megemlíti olyan adottságait, amelyekre más területen nagyobb szükség lenne, a legtesthezállóbb feladatot tudjuk adni neki. Azok se keseredjenek el, akiket nem választanak ki kiscsoportvezetőnek, keresünk neki olyan szolgálati lehetőséget, ahol nagy szükség van a tudására - tette hozzá a koordinátor.

Különlegességek
Az idei Csillagpont fellépőivel még tart az egyeztetés, de azt már lehet tudni, hogy a megszokott programstruktúra várja az érdeklődőket a mezőtúri fesztiválon is. Hamarosan véglegesítik a dicsőítő csapatok listáját, a nagyszínpadon pedig ezúttal is minden este élőzenei koncertek csendülnek fel. A délutáni kerekasztal-beszélgetések a szokásosnál kötetlenebbek lesznek, hiszen ahogy a találkozó koordinátora utalt rá, a szervezők célja, hogy a résztvevők ne csak nézői és hallgatói legyenek az eszmecserének, hanem az eddigieknél markánsabban adhassanak hangot véleményüknek. A kávéházak, a könnyűzenei koncertek és a sportolási lehetőség ezúttal is elmaradhatatlanok, és számos különlegességgel is várják a fesztiválozókat, ám ahogy Valla Gábor fogalmazott, arról majd a maga idejében árulnak el többet a szervezők.

Az idei Csillagpontra minden eddiginél több, három-négyezer résztvevőt várnak, hiszen szándékosan választottak olyan helyszínt, amelyet a határon túliak is könnyebben megközelíthetnek, mint az eddigi években.
A találkozóról többet megtudhatnak a fesztivál hivatalos honlapján. A tatai Csillagpontról szóló beszámolóinkat itt érheti el. Portálunk munkatársai idén is folyamatosan közvetítenek majd a Kárpát-medencei református fiatalok legnagyobb találkozójáról.

Jakus Ágnes

Képek: Füle Tamás, Kalocsai Richárd