Védd magad!

Ne áltassuk magunkat, bármelyikünkkel előfordulhat, hogy megtámadnak az utcán vagy olyan helyen, ahol egyáltalán nem számítunk rá. Azt kiáltani, hogy „segítség", szinte felesleges, a szakértő szerint erre már nem figyelnek oda az emberek, ennél több kell. Két lányt erőszakoltak meg a közelmúltban Budapesten, ezért közösségük, az evangélikus egyetemi gyülekezet tagjai női önvédelmi tanfolyamot hirdettek.

A városi vadon
A vadonbeli élet és a városbeli élet nem sokban különbözik egymástól, a városnak is megvannak a maga ragadozói és áldozatai – mondja Papp Zoltán volt nyomozó, harcművészeti szakértő, aki a november 24-én, szombaton induló tanfolyamot vezeti.
– Már a villamosra felszállva is láthatjuk, hogy ki lehet ragadozó és ki áldozat. Tévedés, hogy csak a lányok-asszonyok vannak veszélyben, mert ugyanúgy érintettek a gyerekek, idősek és akár a fiúk is, utóbbiak például a kollégiumokban.

Tévedés
Papp Zoltán szerint tévedés, hogy a kigyúrt, kopasz, tetovált fiúk az erőszakosak. Ráadásul a szexuális bűncselekmények nem a szexuális aktusról, hanem a hatalomgyakorlásról szólnak.
– Számos esetben a támadó akár többdiplomás, családos, jól szituált üzletember, tanár, vagy más olyan ember, akinek az életvitele látszólag teljesen tiszta.

Az ismerősök is erőszakoskodhatnak
Míg az állat a létfenntartása miatt ragadozik, addig az erőszakos bűncselekményeket elkövető emberek többségének feldolgozatlan hatalmi játszmái vannak, amelyek a gyerekkorból is származhatnak. Ezért „játsszák" azt, hogy „behódolj, vagy megtörlek".A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy számos esetben ismerősök követik el az erőszakos bűncselekményt. Papp Zoltán azt javasolja a fiataloknak, hogy ha buliba mennek, mindenképpen maradjanak együtt a társasággal és figyeljenek egymásra.
– Ha a lány megismerkedik egy fiúval vagy együtt táncolnak, bújjon oda a fiú mellé, készítsen egy közös fotót, majd menjen el a toalettre és küldje el a képet egy üzenettel, a fiú nevével a barátnőjének, családjának, hogy tudják, kivel van. Első alkalommal senkivel ne menjenek sehová, és ezt nem csak az erkölcsi tartás, hanem a biztonság miatt is szem előtt kell tartani. Amíg nem ismerjük a másikat, felejtsük el, hogy feljön hozzánk vagy mi megyünk hozzá.

Zárd az ajtót!
Minden szituáció más, ezért nehéz pontos receptet adni arra, hogyan védhetjük meg magunkat támadáskor.
– Nemrég történt, hogy egy nő mellé bepattantak a piros lámpánál és arra kényszerítették, hogy elhajtson a helyszínről. Nem tudott védekezni, később meg is ölték. Fontos, hogy zárt ajtók mögött vezessünk, de ha már nem így történt, akkor az egyik legegyszerűbb módszer, hogy hajtsunk neki frontálisan egy oszlopnak. A támadó ugyanis nem azzal van elfoglalva, hogy bekösse az övét, a sofőrt pedig megfogja a biztonsági öv. Az elkövető megsérül, a megtámadott pedig el tud menekülni.



Menekülés
Papp Zoltán szerint ez akkor is jó módszer, ha elsőre nagyon vakmerőnek hangzik. A legfontosabb mindig az, hogy a megtámadott el tudjon menekülni a veszélyhelyzetből és segítséget kérhessen. Papp Zoltán szavait megerősíti Kalicz László önvédelmi oktató is, aki 29 éve foglalkozik harcművészettel.
– A női önvédelemnek nem az a célja, hogy a nő legyőzze a támadóját, mert egy ötvenkilós nő nehezen győzhet le egy nála kétszer nehezebb, jó fizikumú férfit. A cél az, hogy a nő képes legyen olyan helyzetet teremteni, hogy el tudjon menekülni. Nem szabad azzal ámítani egy gyenge nőt, hogy egy nála erősebb férfit ártalmatlanná tehet. Az önvédelmi tanfolyamokon oktatott különböző praktikák célja az, hogy a nő megtanulja, hogyan kell időt nyerni, elmenekülni és segítséget kérni.

Fájdalmas pont
Kalicz László szerint, ha megtámadnak egy nőt, az első lépés a pszichológiai hadviselés, majd a technikai végrehajtás.
– A nőnek meg kell próbálni higgadtnak maradni, nem szabad pánikba esni. Meg kell találnia azt a pillanatot, amikor ellentámadásba lendülhet. A férfi érzékeny pontjait kell támadni, amivel nagy fájdalmat okozhat támadójának. Ez nem olyan, mint a katonai közelharc, hogy ütéssel, dobással földre szorítja a férfit, mert ezt gyengébb fizikumánál fogva nem tudja megtenni.

Megoldották
Kalicz László számtalan történetet hallott már megtámadott nőktől. Azt mondja, hogy akik önvédelmi oktatást kaptak, azoknak az esetek 90 százalékában sikerült megoldaniuk a helyzetet, ha támadás érte őket.
– A 25 órás alaptanfolyamnak nemcsak gyakorlati, hanem elméleti része is van. A feleségem református lelkész, sokszor beszélgetünk arról, hogy fejben is rendbe kell tenni a dolgokat. Szerintem egy női önvédelmi alaptanfolyamot mindenkinek el kellene végezni, mert a nők meglehetősen kiszolgáltatottak. Azt javaslom, mindenki nézzen szét a „piacon", hogy hol tartanak tanfolyamokat, és körültekintően válasszák meg azt is, hogy kitől tanulnak.

A "fegyver"
Az önvédelmi oktatók szerint hamis illúzió, hogy egy gázspray vagy egy fegyver megvéd, hiszen egy támadásnál nem biztos, hogy van idő elővenni ezeket. Néha egy esernyő, egy körömreszelő vagy egy magas sarkú cipő a legjobb „fegyver".

Fekete Zsuzsa
Képek: noionvedelemgportal.hu

A témáról szóló korábbi,  Predátor vagy áldozat című írásunkat itt olvashatják.

A női önvédelemről - a többi közt - itt olvashat bővebben.