Vigyázz, kész, zsák!

"Négy nagy, kövér igen!" A látványos ugrások és szaltók a hírhedten kritikus Simon Cowell producert is lenyűgözték a brit televíziós tehetségkutatón. A Face Team akrobatikus kosárlabdacsapatban öt magyar fiatal között egy református diák is felhívta magára a figyelmet labdás trükkjeivel.

A Britain's Got Talent brit televíziós tehetségkutató műsorban a 120 legjobb produkció közé került a magyar csapat. 
A hírverés nemcsak a csoportot teszi ismertebbé, Takács Áron, a Face Team vezetője reméli, hogy ezzel sok fiatal kedvet kap az aktív sportoláshoz is.




Hosszú évek rutinja

- Úgy álltunk ki, hogy élveztük a szereplést - árulta el portálunknak Tamási János. A református fiatal szinte a kezdetektől tagja a felnőtt csapatnak, számos hazai és külföldi szereplést tudhat maga mögött. Elmondása szerint az évek alatt szerzett rutin is hozzájárul ahhoz, hogy jól és magabiztosan szerepeltek a híres angol showban.
Tamási János nyolc éve, 13 éves korában freestyle labdatrükkjeivel hívta fel magára a csapatvezető figyelmét. Ma a hasonló korú kamaszok játszanak az utánpótlásban.
- Fiatalkoromban elkezdtem kosarazni, de nem volt sok sikerélményem, mert alacsony fiú voltam. Ezért elkezdtem inkább a kosárlabda utcai változatával és a különböző labdatrükkökkel foglalkozni. Itt már nemcsak a magasság számít, hanem az is, hogy milyen ügyes vagy és milyen a stílusod.

Színház az egész pálya

A freestyle labdatrükkök is szerves részét képezik a Face Team előadásainak.
- Általában hosszabb show-kat szoktunk előadni, akár 30-40 perceseket is, hogy változatosabb legyen a műsor. Egy blokk akrobatikus zsákolást egy blokk freestyle trükközés követ. Általában egyszerre többen trükközünk előre kigondolt koreográfia szerint. Így a zsákolás és a freestyle jól kiegészíti egymást az előadáson.
- A nevünk is azt mutatja, hogy "arccsapat" vagyunk, mindenkinek egyedi a stílusa -  jellemzi Takács Áron a Face Teamet.
- Világszerte összesen 6-8 csapat űzi az akrobatikus kosárlabdát, mi viszont nemcsak ezzel foglalkozunk. Akrobatikus sportszínház vagyunk, ami azt jelenti, hogy egy történetet elmesélve, színészkedve adjuk elő a produkcióinkat. Nemcsak kosárlabdázunk, hanem kézilabdával és korfballal is foglalkozunk. Különböző stílusokat és korszakokat ötvözünk, a mutatványainkat zenével pontosan összehangolva végezzük. Van például olyan műsorunk, amelyben nindzsákat alakítunk, de régebben volt diszkós-rockos koreográfiánk is, ahol az ABBA együttes tagjait alakítottuk.

Dupláznának
Bár a Face Team felnőtt csapatának 10 tagja van, a külföldi fellépésekre ritkán jutnak ki teljes létszámban. Költséges vállalkozás volt elindulni a Britain's Got Talent show-ban is, de a csapattagok úgy gondolták, megéri vállalni a kockázatát, ha sikerül eljutni akár az első élő show-ig. Az április 14-i adást több mint 10 millióan látták Angliában.
- Ha sikerül továbbjutnunk a legjobb 44 produkció közé, nagyon különleges műsorral szeretnénk kedveskedni a nézőknek.
Abban az esetben, ha bejutnak az élő show-ba és a verseny szabályzata lehetővé teszi, Takács Áron az egész csapatot elvinné Angliába.




Az öt fiatal csak egy napot töltött Londonban a show felvételén, itthon az edzések a megszokott rendben folytatódnak. A csapatnak a Katona József Műszaki, Közgazdasági Szakképző Iskola és Gimnázium lassan négy éve ad helyet tornatermében.

Nem lehet elég korán kezdeni
A Face Team tagjai tudják, hogy ők sem fiatalodnak, viszont annál szívesebben várják a vállalkozó kedvű újoncokat.
- 10-18 év között érdemes kipróbálni ezt a sportot, voltak már olyanok az utánpótlás-csapatunkból, akik a nagycsapattal is felléptek. Így ha a nagyok közül valaki hiányzik, ki tudjuk egészíteni a gyerekekkel felnőtt produkciónkat.
Tamási János is szívesen részt vesz az utánpótlás-nevelésben, mint mondja, sokszor inkább ő tanul a gyerekektől.
- A gyerekek, mivel fiatalok, nagyon kreatívak és sokszor ők tudják továbbfejleszteni a már meglévő trükköket.

 

Új utakon
A református fiatal hétköznapjait jelenleg a kosárlabda tölti ki, a Face Teamen kívül részt vesz a szekszárdi városi bajnokságban és Budapesten az egyetemi bajnokságban. Tamási János korábban másfél évet járt a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karára, szeptembertől a Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán fogja megkezdeni tanulmányait.
- Nagyon érdekelt a Szentírás, az ókori nyelvek, a héber, a görög, de amikor elkezdtem a tanulmányaimat, valahol tudtam, hogy nem fogom tudni ellátni azt a rengeteg teendőt, amit egy lelkipásztornak meg kell tennie. Óriási feladat hétről hétre kiállni a szószékre, mindig új üzenetet mondani a gyülekezetnek. Ez olyan hatalmas kihívás, amit emberi erőből szinte nem is lehet elvégezni, én pedig nem éreztem azt a plusz erőt, és ezért gondolom azt, hogy Isten sem ezt az utat akarja nekem szánni. Bár sokat tanultam, nagyon sok emberrel megismerkedtem a teológián és örültem ennek a másfél évnek, nekem más az utam.

Dobó Márta