Viharos nyitó este

Elmosta az eső a Csillagpont nyitó istentiszteletét, noha minden szépen indult.

Miután a tatai rézfúvósok fanfárjának hangjaira megnyitották az ötödik Csillagpontot, Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntőszavait olvasták fel. Az államfő gondolatai kapcsolódtak a találkozó idei témájához, az érintésekhez:
– A néhány évesek életében két nagyon fontos, egymással ellentétesnek látszó vágy van jelen: a vegyél fel és a tegyél le érzése. Kell a közelségből fakadó biztonságérzet és kell az önállóság, a saját út megtalálása.

Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere a nagyszínpadon elmondta, már tíz évvel ezelőtt fontolgatták, hogy az edzőtáborban tartanak református találkozót.
Márkus Mihály nyugalmazott püspök úgy fogalmazott:
– Ha az a célunk, hogy jól érezzük magunkat, ünneprontó leszek, kár volt eljönni, mert magamat bárhol jól érezhetem. Itt egész másért vagyunk együtt; azért, hogy érezzük az érintéseket, a másik lélegzetét, éneklését. A püspök szerint a három-négy nap elteltével így válhat a sok helyről összeverődött emberek csoportja élő közösséggé.

Soós Szilárd lelkész a nyitó istentiszteleten Márk evangéliumának azt a részét vette alapul, amelyben Jézus meggyógyít egy leprást. A lelkész arról beszélt, Jézus megtisztít és meggyógyít minket, ha hagyjuk magunkat megérinteni.

Az igehirdetést hallgató több ezer fiatal közül egyre többen indultak menedéket keresni az első vészjósló mennydörgések hallatán. Volt, aki a lakósátrát próbálta megmenteni a beázástól, volt, aki a standja kellékeit igyekezett menteni. A csillagpontozók egy része alkalmi fejfedők alatt futólépésben iramodott a fedett kisszínpadhoz.

(Fotó: Kalocsai Richárd)

Az új helyszínen jó negyedórás szünet után Soós Szilárd befejezte az igehirdetést, amelyben hangsúlyozta: Jézus arra hívott el, hogy a hatalmát meg tudja mutatni a többi embernek is a mi életünkön keresztül.

Az összezsúfolódott csillagpontosok mindjárt az első este megtapasztalhatták az érintés erejét, hiszen a nyitó istentisztelet zárásaként kézen fogva imádkoztak a vihartól elzárt tornateremben.