Világimanap Chiléért Nyírmeggyesen

Chilében különböző kultúrájú és nyelvű népek élnek egymás mellett. Napaykullayki, Mari-Mari lamoén, Iorana, Buenosz tardesz – köszöntöttük egymást az ő nyelvükön

2011. március 4-én pénteken Nyírmeggyes is csatlakozott a meghirdetett imanaphoz. A református gyülekezeti terembe érkeztek a hívek szép számban a reformátusoktól kezdve, a baptisták, a római és görög katolikusokon át, az adventistákkal bezárólag. Egy igazi Ökumenikus imaest részesei voltak, akik eljöttek erre az alkalomra, ahol a megjelenteket Pótor László a Nyírmeggyesi Református Egyházközség lelkésze köszöntötte, áldást kérve az imaestre.


Chilében különböző kultúrájú és nyelvű népek élnek egymás mellett. Napaykullayki, Mari-Mari lamoén, Iorana, Buenosz tardesz – köszöntöttük egymást az ő nyelvükön, Talabos Endre vezetésével. Kis időre elcsendesedtünk Török Ernő imádsága által. Együtt énekeltük a 8. Zsoltárból: „Nagy dicsőséged ez egész Földre kiterjed és felhat az egekbe.” Falra kivetített számos képen keresztül láthattuk a Chilének adott gyönyörű természeti adottságokat, a rájuk bízott földet, melyet Balkánszky Viktor mutatott be és magyarázott. Az 5Móz 8, 7-10-ig terjedő Igeszakaszon keresztül hallhattuk, hogy milyen földre vitte be őket az Úr: „…folyóvizeknek és mélyből fakadó források földjére, amelyek a völgyben és a hegyen erednek; búzát és árpát, szőlőt, fügét, és gránátalmát termő földre, olajfáknak és méznek a földjére. Olyan földre, ahol nem kell szűkösen enned a kenyeret…”- olvasta fel Balajtiné Szentmiklósi Márta baptista testvérünk.
A későbbiekben pedig megláthattuk milyen Gondviselő Atyánk van, aki napról-napra gondoskodik rólunk ígérete szerint, az 1Kir. 17, 8-16-ban: „a lisztes fazék nem ürül ki, és az olajkorsó nem fogy ki…”, mely Igerészt Szondi Endre testvérünk osztott meg velünk. A kenyér nagyon fontos táplálékuk – mind a földi, mind a lelki kenyér. Az asszonyok a kenyérbe beledagasztják a szeretetüket is. Milyen magasztos cselekedet!
Újabb képeket látva elgondolkodtatott bennünket a chilei bányaszerencsétlenség, és a hitükről bizonyságot tevő bányászok, akik mikor szabadulást nyertek, sapkájukon és pólójukon hirdették Jézus nevét. Példaértékű! „Légy példa a hívőknek” - mondja a Szentírás. És persze legyünk példák a világ számára is - mondhatjuk. Tudjuk-e hirdetni Jézust a mindennapokban? Adja Isten, hogy sikerüljön, mert „a világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését”!
A baptista testvérek dicsérő éneke arra késztetett bennünket, hogy csendben az Úrra figyeljünk: „Szívem csendben az Úrra figyel”. Egy áhítatos ének fültanúi és részesei lehettünk.
A Márk 6,30-44-ig terjedő Igeszakaszt Ivancsó Sándor tb. görög katolikus esperes magyarázta, kiemelve azt, amit Jézus mondott: „Hány kenyeretek van?” Öt kenyérből a végére tizenkét tele kosár kenyérdarab? Csoda! De hit kellett hozzá és elfogadni Jézus ránk árasztott kegyelmét. Átadni mindent, átadni az életünket. Hiszünk-e a csodákban, hiszünk-e abban, hogy ha Jézus megáldja a kenyeret, megáldja életünket, akkor megsokasodhat minden, ami körülöttünk van? Így lesz minden napra kenyerünk, lesz sok áldás az életünkben, lesz áldás nemzetünkben, felemelkedhet szeretett magyar népünk. „Istenünk itt hozzuk néked mindenünk, itt állunk, várunk rád újra; kérünk, hogy hallgasd meg hálaénekünk, hallelúja, hallelúja!” A hittanos gyermekek és a közös éneklés - melyet Gere Istvánné és Pótorné Jäger Krisztina vezetett - is lelkileg megújított bennünket ezen az estén, melyet Várhelyi Zoltán adventista lelkipásztor zárt egy áldással.
Összességében megtudhattuk, hogy Chile a rajongók világa, a Jézust rajongók világa és országa.
Az imaest végén alkalmunk volt megkóstolni gyülekezetünk néhány testvérének ( Szondi Tiborné és Szondi Ernő ) kenyérbe dagasztott szeretetét; az aznap sütött kenyereket, a narancsos chilei kuglófot ( Budaházi Gáborné és Szondi Sándorné ) , és chilei szokás szerint a Mathé teát.

Imádság:
Uram, hálásak vagyunk azért, hogy te mindenütt ott vagy a földkerekségen. Köszönjük a chilei emberek életét! Azt is, hogy láthatóan megáldod őket a földi javakkal. Segíts nekik, hogy a rajongás és az imádat mindig megmaradjon feléd! Küldd Szentlelkedet segítségül! Ámen!

Balkánszky Viktor
Nyírmeggyes, 2011. március 18.