Virágvasárnap kettős ünnepe a Foktői gyülekezetben

A nyugdíjazás folytán megüresedett Foktői gyülekezet már nagyon várta új lelkipásztorát.

 Bár csupán 211 tagja van gyülekezetünknek, mégis nagy volt bennünk a vágy, hogy saját lelkipásztorunk legyen. Sokat imádkoztunk érte. Az Úr Isten így vezette közénk Muzsnai Lászlóné Balázs Éva lelkészt, aki 2011. október 15-vel állt szolgálatba. Egyházkerületi - Egyházmegyei - Gyülekezeti áldozatkészségből szépen felújított parókiába költözhetett lelkészasszonyunk és családja.

A beiktatási ünnepséget nagy izgalom előzte meg, hisz 20 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen ünnepség a gyülekezetben.

Elérkezett a várva - várt nap, 2012. Virágvasárnapja, a gyülekezet 32. lelkipásztorának, Muzsnai Lászlóné Balázs Évának ünnepélyes beiktatása.

Az istentiszteleten igét hirdetett dr. Bogárdi Szabó István a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, aki a Máté evg. 26:69-75; alapján Péter életének drámai pillanatain keresztül világított rá arra, hogy az ember és Isten kapcsolata dinamikus kapcsolat. Vagy közeledünk Istenhez, vagy távolodunk tőle. Péter életében minden úgy történik, ahogy Jézus mondja. Ma is nehéz Krisztus követőjének lenni, amikor csúfolják a Mestert. Ez a történet a síró Péterben bemutatja nekünk azt a másik Pétert is, aki nem a keresztre menő Jézus hátát látja, hanem szemtől - szemben van a Feltámadottal. János evangélista feljegyzi, akkor is sír Péter, de már nem azt mondja: „Nem ismerem azt az embert", hanem ezt: „Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged". Háromszor megtagadta, most háromszor vallja, hogy szereti az Urat. Ez az Isten titka. Pétert a jézusi szeretet fényében látjuk. S mi is csak akkor tudunk keresztyének lenni és maradni, ha a jézusi szeretet fényében látjuk magunkat. A csodálatos Feltámadott kegyelme és szeretete leül a tagadóval és kérdezi: „Szeretsz-e engem?" Ebben a kérdésben az is benne van: „Van közünk egymáshoz Péter?" S benne van a válasz is: „Van közünk egymáshoz Péter." Közöd van hozzám. Püspök úr kéri, hogy a beiktatandó nagytiszteletű asszony szüntelenül emlékeztesse a Foktői gyülekezetet arra, hogy Krisztushoz tartoznak. Mert Krisztus ma is ezt üzeni: „Közöd van hozzám." De jó, hogy nem hagy békén az Isten! Kérdez: „Szeretsz-e engem? S adjuk meg azt a választ, ami sokaknál hosszú úton keresztül születik meg: „Uram, Te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged." Hiszem, hogy Isten szereti a Foktőieket. S a lelkipásztor által is szüntelenül emlékeztetni fogja arra, hogy Isten azt mondja: „Enyém vagy! Szeretlek téged." Kérem az új lelkipásztort, hogy az Úr Jézus Krisztus erejében, Isten kegyelmében, a Szentlélek hatalmában emlékeztesse a gyülekezetet arra, hogy Isten Jézus Krisztus által meghívott az igaz életbe. Hiszem, hogy a Foktői gyülekezet közeledik az Istenhez.-

A főtiszteletű püspök úr igehirdetése után nagytiszteletű Hegedűs Béla a Bács - Kiskunsági Egyházmegye esperese iktatta be tisztébe szeretett lelkipásztorunkat, Muzsnai Lászlóné Balázs Évát, aki ennek jeleként megkapta a gyülekezet pecsétjét és a templom kulcsát. A beiktatás után a jelenlévő lelkipásztorok egy-egy igével kértek áldást szolgatársuk életére és szolgálatára s elénekelték a 134. zsoltár 3. versét. A gyülekezeti közgyűlést Ván László egyházmegyei világi főjegyző vezette.

A köszöntések sorában elsőként Bazsó Zoltánné gondnok asszony szólt a 103. zsoltár szavaival és köszönte meg Istennek, hogy 463 év óta az Úr nem hagyta a Foktői református gyülekezetet lelkipásztor nélkül. Megköszönte Istennek az új lelkipásztort, - aki a gyülekezetnek 32. lelkipásztora - s kinek életére, szolgálatára, családjára Isten áldását kérte. Majd Horváth Sándor gondnok társával együtt átadták a gyülekezet ajándékát, egy bőrkötéses Bibliát és bőrkötéses Énekeskönyvet.

A köszöntést Apostol Pál ny. lelkipásztor folytatta, aki több hónapon át volt helyettes lelkésze a gyülekezetnek. Köszöntést mondott: dr. Jakab Ferenc Foktő polgármestere, Kovács Tibor római katolikus atya, Szoboszlai Ferenc a Nagyecsedi gyülekezet volt gondnoka, Molnár Lajosné a Nagyecsedi Nőszövetség nevében szólt. Majd a Nagyecsedi gyülekezet képviselői együtt énekelték Az Úr csodásan működik kezdetű halleluját. A köszöntőkhöz csatlakozott Agyagási Béla ny. lelkész, aki 1966-1991-ig volt a gyülekezet lelkipásztora. Svébisné Juhász Márta a Dunamelléki Egyházkerület Nőszövetségének elnöke és Veresné Simon Ida elnökhelyettes köszöntője után a Foktői hittanos gyermekek Petznyik Pál: Nem hiába fáradoztok c. versével köszöntötték a lelkipásztorukat és a jelenlévőket. A köszöntéseket a gyülekezet kamarakórusa zárta, akik Az úton című énekkel kívántak áldást a nagytiszteletű asszonyra és az ünneplő gyülekezet minden tagjára.

A köszöntések után a beiktatott lelkipásztor tett bizonyságot arról, miként lett élete vezérigéjévé az Ézsaiás 43:1-3;- amit most mindenkinek, mint lelki stafétabotot adott át és megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek és együtt adhattak hálát ezért az alkalomért. Külön kiemelte a presbitérium és a gyülekezeti tagok áldozatos munkáját.

Levélben köszöntötte a beiktatott lelkipásztort: Bartha Gyula a Szatmári Egyházmegye esperese, Fábián Csaba a Nagyecsedi gyülekezet lelkipásztora, Derencsényi István a Tiszántúli Egyházkerület lelkészi főjegyzője és Sipos Koppány Kadosa ny. volt Foktői lelkipásztor.

A gyűlést berekesztve Horváth Sándor gondnok helyettes megköszönte mindenkinek a megjelenést és szeretetvendégségre hívta a vendégeket.

A lelkészbeiktató ünnepi istentiszteletet a Himnusz eléneklésével és dr. Bogárdi Szabó István püspök úr áldásával zártuk.

Szép és áldásos nap volt és mindnyájunk szívét átmelengette az érzés, van pásztorunk, aki vezet, int, buzdít, s ha kell, megfedd, de mindenképpen az Úr közelében tart és oda hívogat, ahol felszáradnak a könnyek, ahol a szív bűnbocsánatot és békességet talál.

Legyen mindezért Istené a dicsőség! Kísérje áldása a beiktatott lelkipásztorunk és családja életét, szolgálatát, gyülekezetünkkel együtt, akiknek itt köszönöm meg én is ezért a napért hozott minden áldozatát.

 

Bazsó Zoltánné gondnok

Csatolt állományok