Visszaérkezik az orgona Miskolcra

Várhatóan hétfőn érkezik vissza a miskolci köznyelvben "kakasos templomnak" nevezett Kossuth utcai református templom orgonája. A több szempontból egyedülálló hangszert idén májusban vitték javításra a németországi Halberstadtba.

Eredetileg úgy tervezték, csak december közepén hozzák vissza, de hamarabb sikerült végezni a speciális javítással, így november 18-án "elindulhatott" az orgona Miskolcra.

Szabó Sándor református lelkész elmondása szerint, ezzel még nem zárult re a rekonstrukciós munka. Az orgona tartozékait a német szakemberek szerelik majd vissza a helyükre, a hangzást azonban nagyon sok minden befolyásolhatja, az időjárástól kezdve, a levegő portelítettségéig, páratartalmáig. Kell tehát némi idő az orgonsípoknak, míg "klimatizálódnak", az is lehet, hogy csak jövő tavasszal szólalhatnak majd meg, teljes szépségükben.

Tulajdonképpen az orgona miatt kezdődtek el a templom belső rekonstrukciós munkái is, a német szakemberek ugyanis azt mondták, a régi, külső felújítás miatt elporosodott környezetben nem tudják garantálni a tökéletes hangzást, a hangszer megfelelő működését. A hatalmas, mintegy 5000 légköbméteres belső tér felújítása azóta javarészt elkészült, sok tennivalóval végeztek a szakemberek. Megvan a belső festés, elvégezték a portalanítással járó feladatokat, a fali vezetékcseréket, az érintett falrészek kijavítását, festését is.

Miskolcon ma is a Kossuth utcai református templomé az egyetlen olyan orgona, melyet az elmúlt évtizedekben nem építettek át visszafordíthatatlanul. A hangszer 1901-ben, Angster József gyárában készült, és az országban is egyedülálló, hiszen alig néhány ilyen légnyomatos rendszerű, pneumatikus struktúrájú orgona maradt fenn. 

A teljes cikket Miskolc város lapján, a minap.hu oldalon olvashajták.