Vörösiszap-ár Veszprém megyében

Minden segítségre szükség van.
Kétszáz iszapkárosultnak nyújt átmeneti otthont a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Kétszáz iszapkárosultnak nyújt átmeneti otthont a Magyar Református Szeretetszolgálat
A Magyar Református Szeretetszolgálat átmeneti szállást ajánlott fel a Kolontárról és Devecserről kiköltöztetett családok számára. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint természetes, hogy ilyen helyzetben a Református Egyház a rászorulók segítségére siet.



Szombat reggel kiürítették Kolontárt, mivel tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja, Devecser lakosságát pedig felszólították, hogy készülődjön a kitelepítésre. A szakemberek azzal számolnak, hogy ismét iszap ömlik ki a tározóból, de ez sűrűbb lesz, ezért lassabban terjed majd.



A Református Szeretetszolgálat balatonfenyvesi és balatonszárszói református üdülőkben tudja elhelyezni az otthonukat elhagyni kényszerült családokat. Balatonfenyvesen harminc, otthon nélkül maradt család találhat azonnali szálláshelyet, Balatonszárszón pedig negyvenen azonnal, kilencvenen a következő héten találnak biztonságot nyújtó otthonra. A családok fűtött szobákban, teljes ellátással kerülnek elhelyezésre.
A Magyar Református Szeretetszolgálat az iszapkatasztrófa másnapján gyűjtést indított és kedden csaknem kétmillió forint értékű gyorssegéllyel segítette a bajbajutottakat.
A szeretetszoglálat tovább folytatja adománygyűjtését, melyet a CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon támogathatnak.
Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntesék fel: "iszapár".

--------------

Összehangolva jön a gyors segítség
A Magyar Kármentő Alap számlaszáma: 11794022 22222222,
külföldi utalás esetén: HU 28117940 2222222222 00000000.
Ezek mellett több szervezet, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Devecser Város Önkormányzata, a devecseri római katolikus plébánia, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt is várja a felajánlásokat. Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke tízmillió forintot ajánlott fel a kármentő alapnak. A Magyar Labdarúgó-szövetség a pénteki Magyarország-San Marino-mérkőzés bevételét a károsultak megsegítésére fordította. A 8-0-s magyar sikerrel zárult meccs után elkészített gyorsmérleg alapján a jegyeladásból csaknem nyolcmillió forint gyűlt össze.
A Puskás Ferenc Stadionban kihelyezett urnákban a szurkolók adományaiból 242 ezer forintot találtak a szervezők. A rendőrség ugyanakkor felhívta a lakosság figyelmét, ellenőrizzék az adománygyűjtő által megadott bankszámlaszámot, hogy valóban a hivatkozott néven vezetik-e a számlát. Arról is meg kell győződni, hogy ténylegesen gyűjt-e bármilyen adományt az a szervezet vagy személy, akinek a nevében megkeresték. Fontos részlet, hogy ruhaneműre már nem, de tisztítószerekre, lapátra és maszkokra még szükség van. (MH)




Az apostoli nuncius szerint még sok segítségre van szükség
-Nagyon sok segítségre van szükségük a vörösiszap okozta katasztrófa áldozatainak és károsultjainak, de ahhoz, hogy megértsük tragédiájukat, a pusztítást látni kell - mondta az apostoli nuncius szombat délután az MTI tudósítójának azt követően, hogy felkereste az Ajkára menekített kolontáriakat, és ellátogatott Devecserre.

Juliusz Janusz, a Vatikán magyarországi nagykövete jelentést tesz tapasztalatairól a pápának.

Az apostoli nuncius Devecseren bement azokba a házakba, amelyek a hétfő délutáni vörösiszap-lavina következtében lakhatatlanná váltak, beszélt a károsultakkal, majd az ajkai sportcsarnokban együtt imádkozott a kolontári kitelepítettekkel, és azokkal, akiknek hozzátartozói életüket vesztették a katasztrófában.

A szentszék nagykövete a nyári borsodi árvízkárokra utalva úgy fogalmazott: egy folyó vagy egy patak okozta károkat 2-3 hét alatt fel lehet számolni, el lehet tüntetni, de az ajkai térségben történtek hosszú hónapokig, évekig éreztetik majd hatásukat, emlékeztetik az embereket a szörnyű pusztításra.

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt, el kell jönni, mert a televíziók képernyőjén keresztül nem lehet felmérni a tragédia nagyságát - hangsúlyozta.

Juliusz Janusz köszönetét fejezte ki a karitatív szervezeteknek a segítségért, külön kiemelve a Katolikus Karitász tevékenységét. Véleménye szerint ezt tapasztalva növekszik a bizalom és a remény az emberek között. Hozzátette: ezt a bizalmat és reményt látja a magyar kormány és az egyházi szerveztek között is. (MTI)



Fotók: AFP - Pörneczi Bálint

Egymillió forintot adományoz Kolontárnak a Dohány utcai templomkörzet
Egymillió forintot adományoz a kolontári tragédia károsultjainak megsegítésére a Dohány utcai templomkörzet alapítványa - közölte Zoltai Gusztáv, a Dohány utcai zsinagóga templomkörzetének elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Az alapítvány kuratóriuma egyhangúlag döntött erről csütörtök délutáni ülésén. A pénzt pénteken utalják a kolontári önkormányzat számlájára - közölte Zoltai.

A templomkörzeti elnök szólt arról, hogy "mélységesen együttéreznek" az áldozatok hozzátartozóival és az összes kolontári károsulttal. (MTI)

Fotó: MTI