Parasportolók bemutatkozása a Lónyay Gimnáziumban

Iskolánk csatlakozott a Magyar Parasport Napja eseménysorozathoz, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetségének felhívására.

Ennek keretében volt vendégünk Benkő Bálint a Magyar Kézilabda Szövetség Parasport Albizottságának elnökségi tagja, Bodányi Levente, a Gyengénlátok Általános Iskolájának testnevelője, és az iskola goalball csapata.

Mi február 21-én rendeztük érzékenyítő, bemutató programunkat, melynek keretén belül a diákok kipróbálhatták az egyik népszerű parasportágat, a csörgőlabdát. Ebben a sportban a gyerekek, két csapatban, letakart szemekkel gurítják egymás felé a labdát, amiben csörgő van, majd elvetődve, csupán a hallásukra támaszkodva próbálják kivédeni.

Miután alkalmunk volt kipróbálni ezt a különleges sportot, beszélgettem két látássérült tanulóval, akik a bemutató testnevelés órára jöttek. Elmondásuk szerint azért lettek ők a kiválasztottak, mert korosztályuk legjobb játékosai közé tartoznak. A 12 éves Karcsi elmesélte a sport szabályait, és azt is, hogy ezt a sebesült katonák találták ki a második világháború alatt. Karcsi már évek óta sportol, azt mondja, azért szereti annyira, mert ez fejleszti hallását, mozgáskoordinációját. Bár először kicsit ijesztő volt, de mára már hozzászokott, hogy ilyenkor csak a hangokra kell figyelnie. "Akárhogy próbálom kinyitni a szemeim, nem látok semmit, amikor játszok, ez ijesztő, de pont ezért izgalmas is" -mondta Dalma, aki még csak egy éve van a csapatban. Furcsa, mégis kihívást jelentő feladat volt számukra egy idegen pályán játszani, ami más tapintású volt, és sokkal jobban visszhangzott, mint amihez hozzászoktak.

Mind a hat látássérült gyerek nagyon izgatott volt, hogy játszhattak lónyays diákokkal, és nagyon tetszett nekik, hogy annyira érdeklődőek voltak, hogy még szünetben sem hagyták abba a játékot.

Minden résztvevő élményekkel és új ismeretekkel távozott, és úgy gondolom, e délelőttöt követően jobban megértjük és átérezzük fogyatékos embertársainkat.