Nyár, tábor, közösség

Dávid útja a trónig címmel nyári napközis tábort tartott az alcsúti református gyülekezet. A tábort 27 éve szinte minden esztendőben megszervezték, még akkor is, ha éppen lelkipásztor nélkül maradtak. Idén augusztusban nagyjából ötven gyerek táborozott a gyülekezet közösségi házában és kertjében.

A nyári napközis tábor egy hete alatt a gyerekek végigjárták azt az utat, amit a Bibliából ismert Dávid király tett meg a trónig. A Biblia tanulmányozása és játékos feldolgozása mellett délutánonként kézműves foglalkozásokon próbálhatták ki ügyességüket a táborozók, illetve sportoltak, kirándultak, játszottak; mindenki kiválaszthatta a számára legérdekesebb játékot, tevékenységet. Az egyik legnépszerűbb program idén is a számháború volt; a harcosok a parókia mögötti erdős területen küzdöttek meg egymással.


Ötven gyerek vett részt az egyhetes napközis táborunkban, köztük helyi iskolások, illetve óvodások, a többiek pedig környékbeliek, vagy olyan fiatalok, akik valamilyen módon kötődnek a településhez – mondta a Parókia portál érdeklődésére a gyülekezet lelkipásztorának felesége, Hős Orsolya református lelkész.

- A lelkes gyülekezeti tagok, köztük Mészárosné Bárányos Vali, aki a kezdetektől szervezője a táboroknak, gondosan megtervezik a programokat és a tábor menetrendjét. A bibliai történeteket kis csoportokra bontva, korosztályonként dolgozzák fel, hogy mindenki pontosan érthesse a Szentírás üzenetét, és aktívan részt vehessen a feladatokban. Egy-egy csoport élén két-három önkéntes áll. Naponta tizenhat-tizenhét felnőtt segít a csoportoknak.

Alcsúton nincs sok lehetőség arra, hogy többnapos közösségi alkalmakon találkozhassanak egymással a különböző generációk – mondja Hős Orsolya. A napközis tábornak kötetlen, laza hangulata van, ugyanakkor a szervezett programok erős vázat adnak egy-egy napnak. A táborozók valódi nagy csapattá alakulnak. A barátságos focimeccsen például kicsik és nagyok, lányok és fiúk alkotnak egy csapatot, így játék közben tanulhatják meg az alkalmazkodást.

Az alcsúti gyülekezetnek több mint száznegyven fenntartó tagja van. A gyülekezet nagyon aktív: korábban egy bárki számára hozzáférhető játszóteret építettek, most pedig elkezdődött egy hét állomásból álló imaösvény építése azon a dombos-fás szakaszon, ahol őzek, rókák, nyulak, fácánok, sünök is élnek, így a gyerekek számára hihetetlenül izgalmas a területet felderíteni és ott játszani. 

Fekete Zsuzsa