Fotók a múltból

A budapesti Ráday Levéltárba érkezett az a mintegy hetvenéves fényképalbum, amely 54 fekete-fehér képet tartalmaz a II. világháborúban megrongálódott magyarországi református egyházi épületekről. A rejtélyes tabló Cambridge-ből érkezett Pákozdra, Kardos Péter református lelkész pedig személyesen hozta el a fővárosba, hogy minél többen belelapozhassanak.

Az elmúlt két hónapban Pákozdon állították ki azt a fényképalbumot, amely a háborúban megsérült református templomokat, parókiákat, gyülekezeti házakat dokumentálta. „Ezelőtt három évvel ösztöndíjasként Cambridge-ben töltöttem néhány hónapot a szombatfélévemből. Ott adta át nekem az albumot Margaret Thompson levéltáros. A képek második világháború utáni, romos magyarországi templomokat és parókiákat ábrázolnak a teljesség igénye nélkül. A képaláírások angol nyelvűek, feltehetőleg azzal a céllal készülhettek, hogy talán Svájcban vagy Angliában adományokat gyűjtsenek ezeknek a gyülekezeteknek. Az album Londonból került Cambridge-be. Azóta is kerestük a lehetőséget, hogyan juttassuk el Magyarországra, végül abban maradtunk, hogy futárszolgálattal elküldik, ez történt meg két hónappal ezelőtt" – számolt be Kardos Péter.

A pákozdi lelkipásztor azt feltételezi, az album Magyarországon készült. Amikor a harcok csitulni kezdtek, a nyugat-európai és a magyar gyülekezetek levélváltásba kezdtek, a fényképek egy segélyakció megszervezésében játszhattak kulcsszerepet. „Az egyik képen szereplő dr. Herman svájci lelkipásztor lehetett, talán az akció szervezője. Nem lehet tudni, hogy magyar ember volt-e a képaláírások megfogalmazója vagy angol anyanyelvű, az viszont biztos, hogy az írógépen, amit használtak, volt magyar karakter, hiszen több helyen szerepelnek á betűk. A még üres albumot dr. Herman hozhatta magával külföldről, hiszen a háború után nemigen lehetett kapni ilyet itthon.”

A képeken szereplő, név szerint is említett személyek között látható Pap László, a budapesti református teológia akkori dékánja, valamint Ravasz László püspök. Az egyik kép a vértesaljai Csabdi romos templomában készült 1946-ban, a püspök igehirdetése közben. A szaporcai templom előtt készült felvételen az autója is látható. „Az egyik kép alatt egy presbiter panaszkodik arról, hogy női ruhában kellett jönnie az összejövetelre, mert egyszerűen nem volt ruhájuk 1947 tájékán. Egy másik, sárkeresztesi presbiter azt mondja: nem anyagi segítségre volna szükségük, csak egy-két év békére, hogy újjáépíthessék gyülekezeti otthonukat. Ebben kéri a nyugat-európaiak segítségét.”

Az album egy része kihasználatlan maradt, Kardos Péter úgy véli, készítőjének rövid idő alatt kellett összeállítania a fotóválogatást. Ennek ellenére a gyűjtemény viszonylag széles keresztmetszetet nyújt a megrongálódott református épületeiről szerte az országban.

Ami biztos, hogy a II. világháborúban kárt szenvedett templomokról a Pap László által vezetett Ökumenikus Újjáépítési Bizottság végzett felmérést. Az általuk készített fényképek megtalálhatók a Zsinati Levéltárban és a levéltár honlapján is. A Ráday Levéltárban elhelyezett albumban kevesebb kép van, mint az interneten, és ezt leszámítva sem teljes az átfedés a két anyag között. „Azt remélem, hogy az album segít pontosítani az adatokat. Például, az 59 of 127 jelű kép feltehetőleg nem a mi pákozdi templomunkat ábrázolja, amint a képaláírás állítja, hanem egy másikat” – jegyezte meg Kardos Péter.

A Cambridge-ből a Ráday Levéltárba érkezett fotóalbumban az alábbi gyülekezetekről láthatók fekete-fehér fényképek a hozzájuk tartozó megjegyzésekkel: Aba, Balaton, Balatonszárszó, Balatonszemes, Baracska, Budapest, Csabdi, Debrecen, Drávapalkonya, Drávaszabolcs, Gárdony, Harkány, Kápolnásnyék, Kecskemét, Mány, Márfa, Mátraháza, Moha, Pákozd, Pápa, Pestszentimre, Sárkeresztes, Sárkeresztúr, Sárospatak, Seregélyes, Szaporca, Tahi, Tarján, Tésenfa, Vereb.

Képek: Füle Tamás

 

Fotóalbum a megrongálódott egyházi épületekről