Két nap neked

Két nap neked, amikor te vagy a fontos, amikor megállhatsz, amikor magadra figyelhetsz. Két nap neked, amikor testvéreket találhatsz, amikor Jézussal lehetsz, amikor föltöltődhetsz.

Ez a szórványgyülekezetekben és aprófalvakban szolgáló lelkészek számára szervezett program mottója, amit Lenkey István, paksi lelkipásztor álmodott és valósított meg. Kis közösségekben, szétszórtságban szolgálni embert és lelkészt próbáló feladat, tele van áldozattal, kudarccal és az elmagányosodás veszélyével. Sok lelkipásztor végvári harcosnak érzi magát, aki a gyülekezet fennmaradásáért küzd.

A vasárnap délutántól kedd ebédig tartó összejövetel célja a szolgálatban egy kicsit megállni, megpihenni, testvéri közösségben együtt lenni, terheket letenni, és a szerető Isten közelségében, testben és lélekben feltöltődni. Emmausi út, amit a program résztvevői végigjárnak. Itt minden a lelkészekért van, itt nem ők szolgálnak, hanem nekik szolgálnak. Az áhítatok, beszélgetések, imák, a szép környezet, a finom ételek mind része annak az ajándéknak, amit egyházmegyéjüktől és az egyházkerülettől kapnak. Egy nagyobb, jobb lehetőségek között élő gyülekezet szintén hozzájárul a vendéglátáshoz. Büféasztalt készítenek és küldenek a kisebb egyházközségek lelkészeinek. Ez a gesztus is azt hivatott kifejezni, hogy az egyház közössége nem feledkezik meg a nehezebb helyzetben szolgáló testvéreiről, értékeli az erőfeszítéseiket és fontosnak tartja őket.

Idén harmadik alkalommal szerveztük meg a Két nap neked programot, ezúttal Balatonszárszón. Az első két évben különböző egyházmegyékből érkeztek a résztvevők, most a Baranya megyei lelkipásztorok kaptak meghívást. A program egyházmegyei és egyházkerületi támogatással valósult meg.

Kovács Enikő református lelkész
egyházkerületi missziói referens