Milyen hatalmas a mi Istenünk!

Leírhatatlan letehetetlen volt… és most már a kezünkben tarthatjuk a 2. kötetet is!

Amikor kezembe vettem az új könyvet és beleolvastam, majd végigolvastam, biztos voltam benne, hogy tanítóként ezt is viszem majd az osztályom, a tanítványaim elé. Hiszen amikor a Leírhatatlan című kiadványból igyekeztem a tanítási órákhoz válogatni egy-egy témát, mindig találtam megfelelőt. Az új kötet is Isten csodálatos, teremtett világát mutatja be úgy, hogy a gyerekek érdeklődését megnyitja az adott téma iránt. Kiemelkedően jeleníti meg a párhuzamot a világ jelenségei és az emberi lélek között. Nyelvezete érthető a diákok számára, és ami a legfontosabb, motiváló minden történet egy-egy komoly beszélgetéshez.  

Felépítése: Minden témához egy olyan cím tartozik, amely kíváncsivá teszi az olvasót. A cím után következik egy igevers, amely értelemszerűen a témához kapcsolódik. A harmadik rész tudományos magyarázat, a gyermekek számára könnyen érthető módon. Olyan fotók vagy rajzok kerültek a történetek mellé, amelyek segítik a szöveg megértését. A magyarázat utolsó bekezdésében kapunk egy-egy elgondolkodtató kérdést, érdekes információt: Isten és az ember kapcsolatáról az Ige tükrében. Rövid imádsággal zárul minden történet. Végül egy-egy nagyon érdekes kérdés kerül elénk a „Gondoltad volna?” szakaszban. Újra és újra arra döbbenhetünk rá, hogy Isten teremtett világa csodálatos, érdekes, kell vele foglalkoznunk, hiszen ránk bízta az Úr. 

Tanítványaim nagy része megvásárolta a könyvet. Otthon a családban is örömmel használják, sokat tanulnak, tanulunk közösen belőle. 

Nézzük meg, mikor használhatjuk az iskolai életben: 

1. Reggeli napkezdő áhítat. 
2. Olvasás óra: Ismeretterjesztő szövegekhez kapcsolható Pl.: A bőr.
3. Környezetismeret óra: A feldolgozandó tananyagtartalomhoz kereshetünk történeteket. Pl.: víz, erdő, mágnesesség, bolygók.
4. Osztályfőnöki óra: Pl.: türelem-türelmetlenség, különbözőek vagyunk.
5. Matematikaóra: A természetben előforduló különleges számok Pl.: mamutfenyő életkora, tengeri  darázs. 

 

Álljon itt néhány diák véleménye: 

Szeretem, mert humorosan írja a dolgokat! 

Annyi mindent megtanultam belőle. Ja, és nem felejtettem el! 

Komoly dolgokról szól, de nem úgy, mint a tankönyv. 

Otthon is olvassuk! 

Mindig van valami érdekes benne! 

„Az értelmes ember szíve ismeretet szerez, és a bölcsek füle ismeretre törekszik.” (Példabeszédek 18,15) 

Keressük, szerezzük meg az ismereteket tanítványainkkal közösen a „Milyen hatalmas a mi Istenünk!” című  könyv segítségével is! 

Kovács Zsuzsanna 
tanító, drámapedagógus, 
mesterpedagógus – szaktanácsadó

 

2022 a Zsinati Tanács december 15-i ülésének döntése nyomán a hittanoktatás éve lesz a Magyarországi Református Egyházban.

https://reformatus.hu/egysegben/hirek/2022-ben-fokuszban-a-hittanoktatas-es-a-reformatus-iskolak/