Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Pestújhelyi Emlékfasor

A Pestújhelyi Emlékfasor

Bp. XV. kerületében a Pestújhelyi Emlékfasor 48 fából áll, melyek mindegyike mellett egy-egy korábban itt élt, vagy ide kötődő polgár emlékét megörökítő tábla lett elhelyezve.
A táblák olyan személyeknek állítanak emléket, akik az egykori nagyközség, a mai kerületrész szellemi és környezeti fejlődésének meghatározó alakjai voltak, akik a közélet különböző területein maradandót alkottak.
Közöttük az alábbi személyek a Bp. Pestújhelyi Református Egyház megbecsült tagjai voltak.

Biberauer Richárd
református lelkipásztor
(1872-1939)
A Pestújhelyi Református Egyházközség megbecsült első lelkipásztora.
(A Bethesda Kórház igazgató-lelkésze, az első magyar református diakonisszaintézet alapító igazgatója, a belmisszió egyik kezdeményezője.)

Első lelkészként 1913-tól 1915-ig Nagytiszteletű Biberauer Richárd lelkész pásztorolta hűségesen és áldásosan a gyülekezetet, aki a Filadelfia Diakonissza Egylet vezetője is volt. 1913-től az istentiszteleteket Biberauer Richárd javaslatára a Filadelfia Egylet pestújhelyi iskolájában tartották. Sírfelirata: "Mert nekem mind életemben, mind halálomban nyereségem a Krisztus." (Fil 1,21)

 

 


Hézser Zoltán
református lelkipásztor
(1914-1986)
33 éven át volt a Pestújhelyi Református Egyházközség megbecsült lelkipásztora.

Nagytiszteletű Hézser Zoltán lelkipásztor 1952-ben került a gyülekezetbe és a kezdeti nehézségek leküzdése után megindult a felemelkedés több tekintetben is, mely többek között abban is megmutatkozott, hogy megnőtt a gyülekezet tagjainak a száma, ugyanakkor az egyházért viselt felelősségtudat az anyagi áldozatvállalás tekintetében is gyümölcsözően megmutatkozott. A gyülekezet életében dicséretes lelki munka folyt: Kiterjesztették a missziói munkaterületeket. Kimagasló volt a gyermekmunka, az ifjúsági és diakóniai munka. Külön elismerésre méltó volt a lelkipásztor irodalmi tevékenysége, mivel sokfelé ismert és becsült irodalmi tevékenységét jól kamatoztatta a gyülekezet életében.

 



Asztalos Lajos

református gondnok
postafőfelügyelő
(1876-1945)
Asztalos Lajos postafőtiszt, postafőfelügyelő, a Pestújhelyi Református Egyházközség alapító tagja, első gondnoka, aki minden szabadidejét egyházának szentelte.

1910. július 10-én jött létre a Pestújhelyi Református Egyházközség. Az alakuló gyűlésen közfelkiáltással Asztalos Lajost választották meg a gyülekezet gondnokává, mivel ő az egyházközség szervezésénél, megalakulásánál tevékenyen részt vett. A hívek körében Asztalos Lajos postafőtiszt volt az, aki minden szabad idejét egyházának szentelve vezette a szervezkedés munkáját. Míg az egyháznak beszolgáló lelkészei voltak, nevezetesen: Keresztesi Sámuel, Vajda István, Székely István lelkészek, addig az egyházközség helyi vezetője, s a presbitériummal együtt igazi gondozója tulajdonképpen Asztalos Lajos gondnok volt.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 281, összesen: 507446

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.