Nyomtat Elküld Olvasási nézet

IV. Országos színtű missziónk: Református hittestvéreink támogatása AJÁNDÉKUTALVÁNNYAL

Az Úr Jézus Krisztus mondja:

„Jöjjetek énhozzám mind, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek."

(Máté evangéliuma 11,28)

***

A Budapest, Pestújhelyi Református Egyházközség Filadelfia Ajándékutalványa ingyenes pihenési lehetőség biztosít református gyülekezeti tagok számára Budapesten a Filadelfia Gyülekezeti Missziós Központunk Vendégházában. Ajándékutalványunkat a Magyarországi Református Egyház Választói Névjegyzékébe felvett egyháztagok számára igényelhetik. Az ajándékutalványt az adott egyházközség lelkipásztora adományozhatja elismerésként, a tisztelet és a megbecsülés jeléül, jutalomüdülés céljából.

A Filadelfia Ajándékutalványról

https://reformatus.hu/.../ajandekutalvany-reformatus.../...

 

Budapest, Pestújhelyi Református Egyházközség Filadelfia Missziós Központjának Vendégháza Isten dicsőségére épült 2017-ben, és az alábbi missziós célokat szolgálja:

*  Református lelkipásztorok lelki egészségének megőrzése.
*  Református lelkészcsaládok pihentetésének biztosítása.
*  Református hittestvéreink lelki megerősödésének munkálása.
*  Református gyülekezetek megújulásának elősegítése.

Az ingyenesen igénybevehető Filadelfia Missziós Központunkat szeretettel ajánljuk elsősorban lelkipásztorok és családjaik számára lelki pihenésre, elcsöndesedésre, de várjuk azon rászoruló református hittestvéreink jelentkezését is, akik lelki gyógyulásra, lelki vigasztalásra, lelki megerősödésre. vagy akik elmélyültebb bibliai ismeretszerzésre vágynak.

***

A Budapest, Pestújhelyi Református Egyházközség

FILADELFIA AJÁNDÉKUTALVÁNYA

(Ingyenes pihenési lehetőség református egyháztagoknak.)


A Filadelfia Ajándékutalványunkat a Magyarországi Református Egyház választói névjegyjékébe felvett egyháztagok számára igényelhetik.

Az ajándékutalványt a gyülekezet lelkipásztora adományozhatja elismerésként, a tisztelet és a megbecsülés jeléül, jutalomüdülés céljából az alábbiak szerint:

1. Az egyházközség hívő, az Úr Jézus Krisztusról bizonyságot tevő tagjainak.
2. Az egyházközség bibliakörös, az úrvacsora sákramentumával rendszeresen élő, hitvalló tagjainak.
3. Az egyházközség hűséges, aktív szolgálatokat is vállaló, áldozatkész tagjainak.
4. Az egyházközség hűséges, a keresztség sákramentumával élni kívánó családjainak (keresztszülőkkel együtt).
5. Az egyházközséghez hűségesen kötődő, felnőttkeresztségben részesült tagjainak (családjaikkal együtt).
6. Az egyházközséghez hűségesen kötődő, frissen konfirmáltaknak (családjaikkal együtt).
7. Az egyházközséghez hűségesen kötődő friss házasoknak, akik református szertartás szerint tettek esküt.
8. Az egyházközséghez hűségesen kötődő hitvalló pedagógusoknak és diákoknak (családjaikkal együtt).
A Filadelfia Ajándékutalvány kifejezetten az adott egyházközség választói névjegyzékében szereplő tagjainak (családjaikkal együtt) adományozható.

 

***

Rólunk a  Magyarországi Református Egyház Honlapján:

 

https://reformatus.hu/kuldetesunk/hirek/ajandekutalvany-reformatus-egyhazkozsegek-szamara/

 

***

 

https://reformatus.hu/kuldetesunk/hirek/maskor-is-eljovunk-majd/?fbclid=IwAR1b2235jRwYdfIftRIZ4FM3ZhoCWEfzFU-dSDmNx1BnbPY9dBR8PNEE5ko

 

***

Missziónk  bemutatása a Facebookon:

https://www.facebook.com/laszlo.trencsenyi.54/posts/pfbid02SuZoYEDM5996YeGc48z2oFxWDPcmn8nsRcBT7fhKjhVU9KCShGLw9kdTddDsN6TUl

A Vendégház költségeink fedezésére, a fenntartásra és a közüzemi díjakra adományokat elfogadunk. Az e célra szánt adományokat az OTP Banknál vezetett  11715007-20125806 számú számlára kérjük utalni, és a közlemény rovatba feltüntetni:  A FILADELFIA KÖZPONT javára.

A részletekről Trencsényi László lelkipásztornál lehet érdeklődni emailben: pestujhely@bpeszak.hu

 

***

A Bp. Pestújhelyi Református Egyházközség története

(A Filadelfia Egylet Pestújhelyen )

 


A Bp. Pestújhelyi Református Egyházközség először, mint Rákospalota leányegyháza jött létre, majd nem kis feszültségek árán 1912. július 7-én fiókegyházzá alakult, elszakadt Rákospalotától és a budapesti anyaegyházhoz csatlakozott.

Első lelkészként 1913-tól 1915-ig Biberauer Richárd pásztorolta hűségesen és áldásosan a gyülekezetet, aki a Filadelfia Diakonissza Egylet vezetője is volt, aki mellett, mint segédlelkészek Kovácsy Sándor, majd Czanik Béla voltak. 1913-től az istentiszteleteket Biberauer Richárd javaslatára a Filadelfia Egylet pestújhelyi iskolájában tartották. Közben kitört az első világháború, de a nagy világégés sem akaszthatta meg a fejlődést. Amikor Biberauer lelkész nem bírta már ellátni mind a Fialdelfia Egylet és a Betesda kórház, mind a gyülekezet vezetését, kérte a felettes hatóságtól Czanik Béla helyettes lelkésszé kinevezését.



A gyülekezet ünnepi presbiteri gyűlésen búcsúzott szeretett lelkipásztorától Biberauer Richárdtól.

„A pestújhelyi ref. fiókegyház hivatalosan is értesülvén arról, hogy Nt. Biberauer Richárd lelkész úr pestújhelyi h. lelkészi tisztéről a háborúval kapcsolatos sokoldalú elfoglaltsága mellett, s egészségi okokból is lemondani kényszerült, indíttatva érezte magát, hogy ezen egyházi főhatóságilag is felmentőleg jóváhagyott tény alkalmából tőle ünnepélyes díszülés keretében vegyen búcsút, s hervadhatatlan érdemeit, maradandó alkotásait s iránta való törhetetlen bizalmát, ragaszkodását és nagyrabecsülését kifejezésre juttatva, ha kellőkép vázolni és ecsetelni képtelen volna is, de legalább az alábbiakban méltatni megkísérelje:

1. Az ő éles látása, lankadást nem ismerő buzgalma, hitének lángoló szövétnekétől hevítve hozta létre a pestújhelyi első népiskolát, mely mintegy melegágya volt a hitélet további fejlesztésének s ma is annak állandóan tápot nyújtva, menhelyünk maradt Isten dicsőségének hirdetése s a lelkiekben való közreműködés szent helye gyanánt.

2. Az egyház különválása és a kapott 20.000 korona kártalanítás oroszlán részét ő végezte azzal, hogy előkelő összeköttetése révén a kellő helyeken meg tudta értetni és magyarázni a követelés jogos voltát, jóllehet a precedens sziklafalát kellett egyik oldalon áttörnie, míg másfelől a mérséklés és szeretet olajágával kellett a kedélyeket csillapítania.

3. Egyházunknak istentisztelet s más lelki és egyházi javak gyakorlásira az iskola helyiségeit ingyen átengedni hatékonyan közreműködött, mondhatni az ez irányú előterjesztése döntő jellegű ma is és volt a múltban is.

4. Egyházunk helyettes lelkészi teendőit két évig nagy buzgalommal és odaadó igyekezettel ingyen végezte.

5. Sok más irányú egyházi közreműködése szintén nyilvánvaló, különösen a hadikölcsön célszerű elhelyezésekor szerzett kiváló előnyöket az egyháznak.

Ezen önzetlen, sokoldalú tevékenységével még nem merítette ki irántunk való jóindulatát, hanem szíves ígéretet tett az iránt, hogy minden mozgalmunkban azután is hű tanácsadónk, támogatónk fog maradni."

„Ezek alapján tisztelettel indítványozom, mondja ki a díszülés, hogy a fenti megemlékezés egész terjedelmében jegyzőkönyvileg is megörökíttetik s ez kivonatilag Nt. Biberauer Richárd lelkész úrnak alkalmas időben küldöttségileg átnyújtatik."

(Presbiteri jegyzőkönyv 1915. április 18.)



***

FILADELFIA HÁZ

A Pestújhelyi Református Egyház megalakulása és korai története az akkori Széchenyi-telepen működő Filadelfia Egylettel szorosan összetartozik. Amikor 1910-ben megalakult a Pestújhelyi Református Egyházközség, eleinte a Filadelfia Egylet László utca 12. szám alatti házában, az imateremnek is használt iskolában tartották az istentiszteleteket.

Ezt az épületet később a Pestújhelyi Református Egyház megvásárolta és a mai napig itt található a lelkészlakás, az egyházközség parókiája.

...

 

Álljon itt bevezetőként a Filadelfia nagyhírű igazgatójának Biberauer Richárdnak ünnepi beszéde, melyet az egylet pestújhelyi elemi népiskolájának megnyitóján mondott el 1913-ban.

 

 

„Igen tisztelt Közönség!

Engedjék meg, hogy iskolánk történetét a rendelkezésemre álló néhány perc alatt három képben mutassam be. 1907-ben egy őszi nap kora délutáni óráiban egy kis társaság haladt felfelé az Óbuda melletti Remete-hegyen. Útjának kimondott célja az volt, hogy alkalmas házat vagy házhelyet nézzen a Filadalfia diakonissza egylethez tartozó testvérek számára. A mélységes csönd, a tiszta levegő, az őszi nap aranyos sugaraiban fürdő táj és gyönyörű kilátás felettébb kívánatossá tették a vidéket, ellene csak egy ok szólott, s ez a Bethesda kórháztól, a testvérek fő működési terétől való nagy távolság. Ez az ok méltán gondolkodóba ejthetett bennünket és arra késztetett, hogy az ingatlanvétel kérdését nagyon de nagyon megfontoljuk.

Ugyanabban az időben történt, hogy valaki felhívta figyelmünket a Pesttel határos Széchenyi-telepre, a mai Pestújhelyre, mint ahol bizonyosan találunk megvételre alkalmas ingatlant. Elhatároztuk tehát, hogy kimegyünk oda és szétnézünk. Mikor egy előre megállapított napon kijöttünk és megkerültük a telepet, a homokos talaj láttán szerzett benyomásunk nem volt a legkedvezőbb. De aztán találkoztunk dr. Bezsilla Nándor ügyvéd úrral, aki mindjárt első látásra rendkívül szíves volt hozzánk és megmutatta nekünk a László utca 12. szám alatti szomszédos házat.

A ház és kert teljesen megfelelt céljainknak. Az ingatlan megtekintését követő rövid beszélgetésünk pedig úgyszólván minden kérdést tisztázott. Csak az itteni sok homok okozott még némi gondot. De miután az ügyvéd úr tapasztalatból állította, hogy ez a homok kitűnő hatással van az egészségre, s még a gyenge szervezetű gyermek is gyógyul és erősödik benne, utolsó aggodalmunk is eloszlott.

Hazamenet már más szemmel néztünk mindent. Egyszerre felfedeztük, hogy mégis csak szép a telep, a lábaink alatti homoktenger egy sokat ígérő jövőnek ki nem aknázott kincseivel biztatgatott, a nagy csend és tiszta levegő vonzott, és a nyugat felé nyíló szép panoráma örömmel töltötte el lelkünket. A távolban kéklő budai hegyek mögött épp akkor nyugodott le ugyanis a nap és pirosra festette az égboltot. ...

....Ezennel most már átadjuk épületünket igazi rendeltetésének, a minden felekezeten, pártálláson és nemzetiségen felül álló, tiszta evangéliumtól áthatott, komoly oktatás és nevelés ügyének. Az idén 106-ra emelkedett iskolánkba járó növendékeink száma. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ezzel nem tartjuk összeférhetőnek a lelkeknek bármely irányban való erőszakos befolyásolását és bármiféle felekezeti kérdés fölvetését.

Ebben a szellemben engedjük termünket a helybeli református fiók egyháznak a vasárnap délelőtti istentiszteletek tartására, meg lévén győződve arról, hogy az igazi kálvinista egyház sohasem akart mást, mint az evangélium világosságának erélyes, de nem erőszakos terjesztését.

Íme, az általunk eleinte sivárnak mondott homokon valóban kincseket találtunk! Nemcsak a gondozásunk alatt állott árváink testi és lelki egészségét, nemcsak egynéhány meleg szívet, hanem megtaláltuk a legfőbb kincset is, lehetőséget és alkalmat a Krisztus országáért való komoly munkálkodásra.

Mielőtt jelentésemet befejezném, a Filadelfia őszinte köszöntését tolmácsolja dr. Bezsilla Nándor ügyvéd, és dr.Weszter Sándor orvos, dr. Szűcs István kultuszminiszteri titkár uraknak, az igen tisztelt Magyar Királyi Tanfelügyelőségeknek, valamint mindazoknak, kik bármi tekintetben segítségünkre voltak és vannak. Engedjék meg végül, hogy egyesületünk azon óhaját is tolmácsoljam, hogy a Filadelfia névben felekezeti, nemzetiségi, pártpolitikai különbség nélkül őszinte és megértő szívvel találkozzanak ezután is mindazok, kik ezen sokat szenvedett ország ügyét és boldogulását igazán szívükön hordozzák."

Felolvasta az iskola megnyitó ünnepélyén Biberauer Richárd

(Idézet: Pestújhely című Társadalmi hetilap 1913/37. szám)

 

 

 

***

AVATÁS

Írta és a Filadelfia Egylet iskola avató ünnepélyén felolvasta dr. Thaly Loránt.

 

Zúgj igazság lelke köztünk,

Zengjen ének és ima!

Légyen e terem valóban

Hit s tudásnak otthona

Mindeneknek mindenekben

Jézus Krisztus temploma.

Hűn tanítsa, bátorítsa

Minden kedves gyermekét

Ész homálya, szív borúja

Mind oszoljon szerteszét.

Mert e földön, földi ködben

Legbecsesebb kincs a hit,

Élni bölcsen, élni szépen

Boldog élet napjait.

Halni szépen, halni bölcsen,

meg csupán a hit tanít.

Ám a hit vak, hogyha hunyva

A tudásnak sas szeme,

Ég a vágya, száll a szárnya,

Föld fölé, tán ég fele.

Ám ki tudja, kétes útja,

Nem mocsárba téved-e?

Ám tudás szemét valóban

Csak a Jézus nyitja meg,

Hogyha hittel esd feléje

Az, ki vak s fényért remeg.

Egy tekintet, egy szelíd szó

És megnyílnak a szemek.

És óh nézz a hitre, hogyha

Sas szeme kinyitva már,

Nincs az éjnek oly setétje,

Melyben támolyogva jár,

Se mely világát elvakítsa,

Nincs a napban oly sugár.

Zúgj szabadság lelke köztünk!

Zengjen éneked, imád!

Minden nemzet, minden egyház,

Lelje itt meg otthonát.

Ősi, szabad Kálvin egyház

Krisztusának templomát.

Sok szegény világtalannak

Mind, kit erre hoz a hit,

Fény urával, Krisztusával,

Ki meggyógyít, megsegít:

Legyen édes, legyen áldott,

Szép találkozása itt!

(Idézet: Pestújhely című Társadalmi hetilap1913/ 37. szám)

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 200, összesen: 507663

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.